Ministr Fišer jednal o chebské nemocnici

19. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chebská nemocnice se topí v dluzích. Ministr Fišer rozhodně odmítl možnost, že by nemocnice získala finanční pomoc od státu...


Cheb - Chebská nemocnice se topí v dluzích. Jedinou nadějí pro ni je prodej nepotřebného majetku.

Jednat o budoucnosti chebské nemocnice, která patří k nejzadluženějším zdravotnickým zařízením v republice, přijel v pátek do Chebu ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. Ten rozhodně odmítl možnost, že by nemocnice získala od státu finanční pomoc. Jedinou nadějí tak pro chebské zařízení zůstává státem schválená výjimka, která by umožnila budoucímu zřizovateli, tedy kraji, některé nepotřebné budovy nemocnice prodat.

„V současné době má nemocnice dluh 56 milionů korun na sociálním pojištění. Dalších 75 milionů je penále,“ uvedl ředitel nemocnice Milan Burša. Podle chebského přednosty Michaela Karase je možné penále odpustit jen za předpokladu, že dlužník zaplatí alespoň základ dluhu. Nemocnice však peníze na zaplacení nemá, má ale budovy, které pro svůj provoz nepotřebuje. Pokud by bylo možné tyto objekty prodat, nemocnice by měla reálnou šanci, že se svého dluhu konečně zbaví.

„Současná rozpočtová pravidla stanoví, že každý majetek, který se prodá, musí jít na úhradu schodku státního rozpočtu a nelze ho přerozdělit jinak,“ řekl ministr Fišer. Prodat majetek nemocnice však nesmí ani jeho budoucí zřizovatel, tedy kraj.

„Pokud by ovšem při převodu na kraje odpadl pro některé budovy blokační paragraf, pak by bylo možné prodávat,“ navrhl řešení ministr. Kraj se však brání převzít nemocnici, zatíženou více než stomilionovým dluhem. Chce mít jistotu, že mu dluh nezůstane na krku.

„Okresní úřad v Chebu udělá všechno pro to, aby nemocnice přešla na kraj oddlužená nebo alespoň s návodem, jak dluh splatit,“ slíbil přednosta Karas. Řesení poblémové situace hledá také pracovní skupina, ve které kromě odborníků z ministerstev financí, práce a sociálních věcí a zdravotnictví zasedli zástupci chebského okresního úřadu a ředitelé nemocnic Karlovarského kraje.

JITKA DOLANSKÁ, Plzeňský deník, 19.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?