Ministr Julínek předal ceny za pomoc zdravotně postiženým

4. 12. 2006 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek dnes předal ve Španělském sále Pražského hradu ceny za pomoc postiženým občanům. Cenu ministra zdravotnictví za práci ve prospěch občanů se zdravotním postižením si odnesl Viktor Dudr ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky...


Praha - Cenu ministra zdravotnictví za rozvoj zdravotně sociální péče předal Julínek Josefu Selicharovi, který se specializuje na distribuci pomůcek pro zdravotně postižené dospělé i děti.

„Jsem rád, že mohu ocenit osobnosti, které přes vlastní postižení dokázaly zlepšit podmínky pro lidi s podobným údělem,“ řekl při předávání cen Julínek. Připomněl, že v České republice žije přes milion zdravotně postižených a jejich podíl stoupá. Podle Julínka by společnost měla lépe využívat potenciál těchto lidí a vytvořit prostředí pro rozvoj jejich schopností.

Záštitu nad ceremonií a koncertem zrakově postižených sólistů a Symfonického orchestru FOK u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených převzal prezident republiky Václav Klaus a kardinál Miloslav Vlk.

Viktor Dudr se věnuje odstraňování architektonických a dopravních bariér pro zrakově postižené. Osobně se podílel například na zavádění a propagaci ozvučování křižovatek akustickou signalizací a ozvučování dopravních prostředků. Už v dětství se u něj projevilo vážné zrakové postižení, které v pozdějším věku vedlo k úplné ztrátě zraku.

Josef Selichar zaměstnává ve své firmě zaměřené na distribuci pomůcek více než 50 procent občanů se zdravotním postižením. Sám má vážné postižení, je proto také zkušeným poradcem ostatním handicapovaným lidem. Jeho zásluhy byly již oceněny Výborem dobré vůle udělením ceny Olgy Havlové.

Cena ministra zdravotnictví za práci ve prospěch občanů se zdravotním postižením se uděluje fyzické osobě za péči o zdravotně postižené občany a péči o chronicky nemocné občany v nestátních neziskových organizacích. Ministerstvo ji uděluje od roku 1995.

Cena ministra zdravotnictví za rozvoj zdravotně sociální péče je udělována lékařům, psychologům, právníkům, technikům a odborníkům z jiných oborů, kteří pomohli vytvořit nové druhy zdravotně sociální péče. První oceněný ji převzal v roce 2000.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?