Ministr Kubinyi představil svou koncepci

22. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pouhé tři dny před vypršením sta dnů ve funkci ministra zdravotnictví představil dnes Jozef Kubinyi dlouho očekávanou koncepci zdravotnictví. Jak už dopředu proniklo na veřejnost, hodlá odstupující ministr provést zásadní změnu v systému veřejného zdravotního pojištění...


. Nakolik se jednotlivé kroky koncepce uskuteční, není jasné. Vláda podala demisi. S ministrem Kubinyim se v novém kabinetu nejspíš nepočítá.

Ministr v koncepci navrhuje, aby stát přestal platit pojištění za nevýdělečnou populaci, tedy zejména o děti a důchodce. Za děti by platily rodiče, důchodci by si ho platili sami.

Na druhou stranu ovšem stát vykompenzuje rodičům zvýšené náklady na pojistné daňovými úlevami a důchodcům zvýšením důchodu. „Jsme pro to, aby občané něco platili přímo. To ovšem musí být kompenzováno, například důchodcům jednorázovým zvýšením důchod,“ prohlásil Jozef Kubinyi.

Zdravotní pojišťovny by měly také zdravotnickým zařízením vybrané prostředky stoprocentně přerozdělovat, je nutné změnit i síť zdravotnických zařízení.

Přestože Kubinyi zveřejnil svou koncepci až dnes, kusé informace o ní stihly již vzbudit značný rozruch. Ministrovi straničtí kolegové se nechali slyšet, že návrhy jsou v rozporu se záměry sociální demokracie.

Detailnější informace o navrhované koncepci přineseme ve Mladá fronta Zdravotnictví a medicínaZdraví.Euro.cz č. 31/2004.

(jp, ČTK), www.Zdravi.Euro.cz, 22.7.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?