Ministr Němeček chce podpořit spolupráci s Čínou

11. 6. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce příští týden při návštěvě Číny podpořit spolupráci českých a čínských firem ve zdravotnictví. Doprovázet ho budou zástupci českých nemocnic, aby navázali kontakty s partnerskými nemocnicemi v Číně, a řada zdravotnických exportérů.


V delegaci bude i zástupce pražské farmaceutické firmy Sotio, která v Číně chystá výstavbu velkého laboratorního komplexu. Ministr to řekl novinářům.

Biotechnologická společnost Sotio z investiční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera vyvíjí nové léčivé přípravky k léčbě rakoviny a autoimunitních onemocnění. V těchto dnech postoupila do konečné fáze testů léku na rakovinu prostaty a jako vůbec první česká firma financuje mezinárodní studii.

Němeček uvedl, že vedle Číny vidí velký prostor pro spolupráci českého zdravotnictví také se Saúdskou Arábií a Kazachstánem.

„Chceme podporovat české exportéry, velkou perspektivu vidíme také v možnosti, aby pacienti z těchto zemí využívali nejen českých lázní, což se už zčásti děje, ale i ostatních našich zdravotnických zařízení, která mají co nabídnout,“ řekl Němeček.

Dnes na tiskové konferenci podepsal s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem dohodu o spolupráci. Je zaměřena na podporu exportu, a tedy české ekonomiky, což je podle Němečka priorita vlády.

Podle Havlíčka by dohoda měla v krátké době přinést konkrétní výsledky, ať už jde o účast českých firem na oficiálních veletrzích a výstavách v zahraničí, například v příštím roce v Dubaji a Ho Či Minově Městě, nebo v propagaci a zvýšení počtu zahraničních hostů v českých lázních. Důležitým bodem je i podpora zaměstnanosti, tedy zajištění a udržení výrobních kapacit v českých firmách, které vyrábějí zdravotnickou techniku, prostředky a materiál.

Němeček dodal, že chce v Číně jednat i o generických lécích, tedy levnějších kopiích drahých originálů. „Ministerstvo přitom trvá na kvalitě a bezpečí pro český trh,“ zdůraznil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?