Ministr Němeček předloží vládě plán stabilizace zdravotnictví

17. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předloží v pondělí vládě materiál k ekonomické stabilizaci zdravotnictví. Navrhuje mimo jiné pro nemocnice dvě miliardy korun jako kompenzaci zrušených stokorunových poplatků, polovinu mají dostat v červenci, polovinu v říjnu.


Materiál prošel připomínkovým řízením. Ministr před jeho odevzdáním k připomínkám řekl ČTK, že vedle dvou miliard pro nemocnice obsahuje návrh věci vyplývající z koaliční dohody, jako automatickou valorizaci plateb za státní pojištěnce či odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Peníze na navýšení odvodů státu by vláda měla dát z rozpočtové rezervy, potvrdil už dřív premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V příštím roce by měly skončit třicetikorunové poplatky v ambulancích a za recept. Zdravotnictví by tak přišlo o zhruba 3,4 miliardy korun. Ke kompenzaci chce ministr využít výnos ze zvýšených odvodů státu, z těchto plateb od státu by resort měl příští rok získat navíc 4,2 miliardy.

Ministr také potvrdil, že počítá s odkupem nedobytných pohledávek ve výši 5,5 miliardy korun. Z nich připadne pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) 3,7 miliardy korun.

Největší pojišťovně pomohl stát už na konci loňského roku, kdy dostala bezúročnou půjčku ve dvou částkách celkem 1,7 miliardy korun. Navýšení odvodů státu od listopadu 2013 přineslo všem zdravotním pojišťovnám 800 milionů korun navíc. Stát letos počátkem roku pomohl VZP také tím, že jí poslal předem 2,9 miliardy korun za své pojištěnce v tzv. předsunuté platbě. Ve druhém pololetí bude muset VZP tyto peníze do státního rozpočtu vrátit. Díky této transakci ale nyní platí lékařům a nemocnicím včas.

Na konci loňského roku se blížila ztráta státních nemocnic jedné miliardě, nemocnice krajů vykázaly ztrátu kolem 1,6 miliardy korun. Nemocnice varovaly, že nemohou čekat na kompenzace zrušených poplatků několik měsíců, rychlejší cesta podle nich by byla novelizovat úhradovou vyhlášku, tak by se k navýšení dostaly hned. Protože dostávají platby zálohově, mohly by jim pojišťovny navýšení zpětně doplatit od ledna.

Podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví ztratil resort za poslední čtyři roky 30 miliard korun v důsledku ekonomické krize. Jen zmrazení pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce ho připravilo o 18 miliard korun, dalších deset miliard mu vzal nárůst DPH. Do konce roku 2012 srovnaly zdravotní pojišťovny ze svých rezerv 24 miliard deficitu. rezervy už jsou prý vyčerpány. Sobotkova vláda slíbila řešení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?