Ministr Němeček řešil miliardový dluh Nemocnice u sv. Anny

28. 2. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navštívil Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a řešil její dluh zhruba 1,4 miliardy korun. Nemocnice, která patří k nejzadluženějším v zemi, musí za týden předložit ministrovi konkrétní návrhy, které povedou k její stabilizaci, informovala mluvčí zařízení Šárka Urbánková.


Podle ní se nemocnice dostala do vysokých dluhů kvůli špatné úhradové vyhlášce.

Management nemocnice předložil ministrovi analýzu stávající ekonomické situace. „Zástupci obou stran diskutovali možné návrhy řešení. K dalšímu jednání se sejdou za týden, kdy ministr očekává konkrétní návrhy,“ sdělila Urbánková. Nemocnice podle ní zatím nebude žádné možnosti zveřejňovat.
„Hledali jsme dnes s managementem nemocnice východiska a strategie, probírali analýzy a já jsem managementu uložil, aby předložil více variant řešení, protože jsem nebyl úplně spokojen s tím, jak management řešení připravuje,“ řekl ČTK ministr.

Podle Urbánkové se nemocnice dostala do vysokých dluhů kvůli špatné úhradové vyhlášce. „Patříme k nejhůře ohodnoceným nemocnicím. Za kvalitně poskytnutou péči dostáváme od pojišťoven méně než jiná zdravotnická zařízení,“ uvedla Urbánková.

Ministr řekl, že úhradová vyhláška na loňský rok byla velmi tvrdá pro všechny. „A myslím si, že nemocnice, které už předtím byly ekonomicky na hraně, dorazila. Svatá Anna má evidentně dlouhodobý problém a úhradová vyhláška to zhoršila,“ potvrdil. V žádném případě podle něj ale nehrozí, že by nemocnice kvůli ekonomickým potížím zcela skončila. Řešení vidí spíše v tom, aby nemocnice řekla, které spektrum péče chce provozovat, co chce rozšiřovat a co chce naopak utlumovat. „To mi předloženo nebylo a uložil jsem, aby mi to připravili,“ shrnul.

Mluvčí doplnila, že se nemocnice snažila na dopady úhradové vyhlášky několikrát poukázat, ale žádné změny se nedočkala. „Je to dáno už historicky a stále se to s námi táhne. Není přesně stanoveno, že když je zařízení určitého typu a splňuje všechny možné zákonné parametry, mělo by dostat stejně jako ostatní. Jsme oproti jiným v nevýhodě,“ uvedla Urbánková s tím, že dluh nemocnice stále narůstá. „Nůžky mezi poskytovanou péčí a úhradou se neustále rozevírají a my musíme najít konkrétní řešení, jež povedou ke stabilizaci situace, abychom mohli nadále fungovat jako špičkové zařízení,“ řekla Urbánková.
Úhradovou vyhlášku loni na podzim označil Ústavní soud za protiústavní. Aby však neohrozil zdravotnictví a pacienty, nechal ji platnou do konce letošního roku s tím, že při tvorbě další vyhlášky musí ministerstvo k rozhodnutí soudu přihlédnout.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?