Ministr Němeček zakázal vývoz léku Actilyse, zásoby se tenčily

27. 5. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zakázal vyvážet z České republiky lék Actilyse, který je určený k rozpouštění krevních sraženin u pacientů s infarktem či mrtvicí.


Tento přípravek se nesměl exportovat od loňského prosince do konce března letošního roku, protože hrozil jeho nedostatek v tuzemských zásobách.

Z téhož důvodu nyní ministerstvo sáhlo ke stejnému kroku jako tehdy za Němečkova předchůdce Martina Holcáta. Zákaz bude platit do odvolání, nebo nejpozději do 31. srpna letošního roku, uvedl úřad v tiskové zprávě.

Lék Actilyse se používá u hospitalizovaných pacientů. V tuzemsku je levnější než v ostatních státech Evropské unie, takže je jeho export finančně atraktivní. Zákaz vývozu se podle Němečka osvědčil, proto se rozhodl postupovat stejně jako jeho předchůdce v čele resortu.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o přípravek, který zachraňuje lidské životy a je v současné době nenahraditelný, se souhlasem k opětovnému zákazu jeho reexportu jsem neváhal,“ uvedl Němeček v tiskovém prohlášení.

O opatření už byl informován distributor, který do Česka tento lék dodává. Actilyse patří mezi biotechnologické přípravky, takže jeho výroba je náročná nejen technologicky, ale i časově. Proto není snadné flexibilně reagovat na poptávku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?