Ministr: Placení za černé plomby se nebude týkat dětí

23. 10. 2010 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví nadále uvažuje o tom, že by v budoucnu vyjmulo z veřejného zdravotního pojištění obyčejné černé, takzvané amalgámové ploby.


Lidé by si tak museli i toto ošetření zaplatit z vlastní kapsy. Pokud by však k takové změně došlo, zůstaly by obyčejné plomby zdarma pro děti do 18 let. V pořadu Téma Deníku na kanálu UPC Express to uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Když se ty první návrhy diskutovaly se stomatology, tak se řeklo, že děti do 18 let by ty plomby určitě placené mít měly, protože oni za svoji prevenci úplně nemohou. Je to otázka jejich rodičů a teprve k odpovědnosti dospějí,“ uvedl ministr zdravotnictví. Jak ale zdůraznil, o zpoplatnění obyčejných plomb ještě definitivně rozhodnuto není. „Není to ještě pevně dohodnuto, bude to mít svůj vývoj a nebude to od začátku příštího roku,“ dodal šéf resortu zdravotnictví. O zpoplatnění obyčejných plomb začali hovořit čeští stomatologové již zkraje letošního roku. Tehdy ale zastání na ministerstvu zdravotnictví nenašli.

Za černou plombu nyní od pojišťoven dostávají zhruba 220 korun. Aby se však pokryly veškeré náklady, chtěli by zubaři za plombu vybírat aspoň čtyři sta korun. Nyní přitom za obyčejnou plombu lékaři vybírat peníze nemohou.

V Česku ročně stomatologové aplikují zhruba 5,5 milionu amalgámových plomb a pojišťovny jim za tyto úkony vyplatí přibližně 1,2 miliardy korun. Pokud by si plomby platili lidé sami, klesly by náklady pojišťoven zhruba na polovinu. Ministr zdravotnictví by si dokázal představit, že by se ušetřené peníze za plomby vrátily zpět do stomatologie, a to na výchovu mladých zubařů na klinikách. Na jejich zaučení před nástupem do praxe totiž chybí peníze. „Na dva absolventy musí na klinice dohlížet jeden asitent,“ přiblížil Heger. Nedostatek je teď hlavně dětských zubařů - těch je z celkového počtu 6500 stomatologů jen 63! Děti tak ošetřují běžní zubní lékaři.

S možným zpoplatněním obyčejných plom nesouhlasí opozice. „Je nepravdivým zjednodušením, že zubnímu kazu lze stoprocentně zabránit pravidelnou péčí o chrup,“ řekl už dříve David Rath z ČSSD. Strana tak bude hlasovat proti

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?