Ministr privatizaci nemocnic nebrání

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr vnitra František Bublan zrušil své původní rozhodnutí o pozastavení převodu českolipské a liberecké nemocnice na akciové společnosti a stopnul tak celé správní řízení s Libereckým krajem. Možnost privatizace obou nemocnic se tak přiblížila...


„Je pozitivní, že padla tato překážka znemožňující transformaci naší nemocnice,“ sdělil ředitel Krajské nemocnice Liberec Radko Janoušek. Od privatizace si vedení nemocnice slibuje zlepšení a zefektivnění hospodaření nemocnice, což by mělo v konečném důsledku znamenat i další zkvalitnění péče o pacienty.

„Jako příklad si bereme nemocnici v Českých Budějovicích, která již transformací prošla. Věřím, že po transformaci budeme hospodařit v černých číslech, to znamená pouze s plusovým hospodářským výsledkem,“ dodal ředitel.

„Rozhodnutí ministra je pro nás velké zadostiučinění,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

„Když nám v dubnu ministerstvo vnitra oznámilo, že pozastavuje plánovanou transformaci českolipské a liberecké nemocnice, jejichž zřizovatelem je právě Liberecký kraj, okamžitě jsme se proti tomuto rozhodnutí odvolali,“ poznamenal. Podle hejtmana měli pro odvolání pádné důvody.

Privatizaci brání zákon

Důvodem rozhodnutí ministra bylo, že koncem května, v době správního řízení, nabyl účinnosti zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních. Ten si prosadili ve sněmovně na sklonku předchozího volebního období sociální demokraté s podporou komunistů.

„Zákon přímo zakazuje transformovat zdravotnická zařízení. Také stanovuje sankci pro případ jeho porušení. Proto již není potřeba, aby se o věc dále staralo ministerstvo vnitra,“ informoval Petr Vorlíček z tiskového odboru Ministerstva vnitra ČR.

Liberecký kraj proto musí s privatizací počkat na stanovisko ústavního soudu, který se tímto zákonem zabývá. „Věřím, že soud dospěje k závěru, že je třeba protiústavní zákon zrušit. Jakmile se tak stane, Liberecký kraj přistoupí k plánované transformaci, aby dodržel, co slíbil. To jest zajistit co nejefektivnější řízení svých nemocnic, které již několik let modernizuje,“ vysvětlil hejtman.

To, kdy ústavní soud rozhodne, nikdo přesně neví. „Myslím, že soud nyní čeká s verdiktem na to, jak se vyřeší současná politická situace,“ řekl ředitel liberecké nemocnice.

Liberecký den

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Ondra

Perfetni. Udelat ze vseho akciovky a ovladat financni toky v nemocnicich. Snizit platy zdravotnickemu personalu a co nejekonomicteji lecit. Maji to ale hezky vymysleny, jezne pacient je ten posledni o koho se zajimaji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?