Ministr slibuje, plánuje, ale místy ještě "plave" v nejistotě

23. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Své konkrétní záměry zatím nový ministr Kubinyi nechtěl na dnešní tiskové konferenci upřesnit. Bezděky prozradil, že v některých otázkách se ještě bude muset více zorientovat. Nejprve totiž uvedl, že státní úředníci ve správní radě VZP už dostali pověření k tomu, aby hlasovali...


Opřu se o tým ekonomů, kteří dopracují mé koncepční teze, požádám sněmovnu, aby mi uložila termín pro předložení koncepce do 30. září, a do konce roku přijdu v návaznosti na koncepci s návrhy legislativních změn. Tak se představil nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě. Slíbil zároveň, že koncepce nebude opřena pouze o ministerské vize, ale že ji budou moci oponovat například ekonomičtí náměstci nemocnic. Kubinyi však počítá také s oponenturou ekonomů nezávislých na zdravotnictví, aby nešlo jen o úzké hledisko. Vysvětlil novinářům, že svou spolupráci s ekonomy záměrně zdůrazňuje, neboť hlavní problémy českého zdravotnictví podle něho tkví ve finanční oblasti.

Kubinyi přiznal, že některé věci bude muset aktuálně řešit ještě před předložením vlastní koncepce. Mezi nimi zdůraznil problémy ve zdravotních pojišťovnách a síť zdravotnických zařízení. Své záměry však zatím nechtěl upřesnit. Bezděky prozradil, že v některých otázkách se ještě bude muset více zorientovat. Nejprve totiž uvedl, že státní úředníci ve správní radě VZP už dostali pověření k tomu, aby hlasovali proti dodatečnému krácení úhrad poskytovatelům péče, kvůli němuž nyní probíhají soudní spory (u záchranných služeb). Na otázky novinářů, kteří poukazovali na přeplatky VZP za péči, jež ve skutečnosti nebyla poskytnuta, Kubinyi přiznal, že nejlepším postupem by bylo zpracovat objektivní analýzu - zda mají pravdu lékaři či naopak VZP.

I tak však trval na tom, že chování pojišťoven není zcela v pořádku a že se zčásti spoléhají na oddlužování. Zejména se v kritice zaměřil na VZP, jež má deficity, a přitom uzavírá smlouvy „s kýmkoli“. Nový ministr slíbil, že bude hledat lepší spolupráci jak s pojišťovnami, tak s hejtmany. Mimo jiné počítá se zkvalitněním činnosti ministerského kontrolního odboru tak, aby prováděl prověrky hospodaření nemocnic. Z 10 fakultních nemocnic jich je pět v Praze a z přehledů vyplývá, že tato pražská zařízení mají nejhorší výsledky hospodaření, uvedl.

Na tiskové konferenci ho doprovázel spolustraník Karel Machovec, který organizuje petici proti privatizaci nemocnic ve Středočeském kraji. Politiku ODS, jež preferuje převod krajských nemocnic do obchodních společností, označil Machovec za nebezpečnou. Sociální demokracie bude prosazovat převod na neziskové organizace s tím, aby se jejich zisk vracel zpět do zdravotnictví, zdůraznil Machovec. Ministr poté přiznal, že ČSSD „zaspala“, neboť před převodem nemocnic na kraje měla nejprve prosadit zákonné změny, jež by nastavily pro zdravotnictví lepší právní prostředí.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 23.4.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?