Ministr ukončil starostovi členství v dozorčí radě nemocnice

18. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Starosta Prahy 3 Milan Český už nezasedá v dozorčí radě fakultní nemocnice na Vinohradech. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi k 10. červnu jeho členství v tomto kontrolním orgánu ukončil. Ministr ukončil starostovi členství na návrh ředitelky vinohradské nemocnice Marie Alušíkové...


PRAHA - Starosta Prahy 3 Milan Český již nezasedá v dozorčí radě fakultní nemocnice na Vinohradech. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi k 10. červnu jeho členství v tomto kontrolním orgánu ukončil. ČTK o tom dnes informoval mluvčí radnice Prahy 3 Petr Blažek.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Aneta Kupková řekla, že ministr ukončil starostovi členství na návrh ředitelky vinohradské nemocnice Marie Alušíkové. Podle starosty to Alušíková udělala, aby se zbavila svého kritika. Podle jejího zástupce však přišel podnět ke změnám v radě z ministerstva.

„Nepatřil jsem k bezvýhradným zastáncům stávající ředitelky. Měl jsem připomínky ke konkrétním věcem v hospodaření nemocnice a k jejímu řízení,“ poznamenal starosta Český ke svému odchodu z dozorčí rady, kde byl několik let.

Podle něj Praha 3 nyní nemá v radě „své spádové nemocnice zástupce, který by k tomu měl mandát zastupitelstva“.

Ředitelka vinohradské nemocnice pobývá v zahraničí, její vyjádření se nepodařilo získat. Podle jejího zástupce a mluvčího nemocnice Leoše Kabáta přišel popud k rekonstrukci dozorčí rady z ministerstva, které je zřizovatelem nemocnice.

Ministerstvo radě vytýkalo, že je příliš pasivní. „Proto se vypracoval návrh na rekonstrukci dozorčí rady a na její zeštíhlení. Přihlíželo se přitom také k vyhodnocení účasti členů na zasedáních dozorčí rady,“ řekl Kabát. Místo 19 členů má rada nyní členů 15, upřesnil.

Podle Českého začínají být události, které se nyní ve zdravotnictví dějí, „stěží pochopitelné“. Ministr odvolal ve středu ředitele fakultních nemocnic v pražské Krči a v Olomouci.

Starosta se domnívá, že Kubinyi se nechává ovlivňovat některými řediteli nemocnic, kteří si tak upevňují svou funkci.

Kubinyi by rád získal nad fakultními nemocnicemi větší kontrolu. Vyplynulo to z analýzy hospodaření v těchto zdravotnických zařízeních, kterou má ČTK k dispozici.

„Budou přijata opatření k zásadnímu zkvalitnění práce dozorčích rad s tím, že v dozorčí radě každé fakultní nemocnice budou dva zástupci státu,“ uvádějí ekonomové ve zprávě.

Podle mluvčího Prahy 3 bude městská část i po odchodu starosty z dozorčí rady podle svých možností nemocnici podporovat příspěvky na nákup přístrojů či jinak.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?