Ministr: Ve středu představíme řešení pro nemocnici Rumburk

23. 7. 2019 7:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Řešení situace v Lužické nemocnici v Rumburku chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) představit ve středu po jednání se zástupci pojišťoven, Ústeckého kraje a Krajské zdravotní (KZ). Podle ČSSD jsou ministerstvo a zdravotní pojišťovny nečinné a KZ do převzetí nemocnice tlačí.


"Pevně věřím, že ve středu oznámíme finální řešení. Pro mě je jediné schůdné, že Krajská zdravotní nemocnici převezme," uvedl ministr. Akciová společnost KZ zřizovaná Ústeckým krajem pro řízení nemocnic v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně, informovala, že obdržela audit o stavu Lužické nemocnice. Podle něj se chtěla rozhodnout.

Podle místopředsedy představenstva KZ Radka Scherfera (ČSSD) ministr "nutí" Krajskou zdravotní k převzetí nemocnice, k čemuž nemá žádné kompetence. Podle něj by měl nemocnici převzít stát, uvedla ČSSD v tiskové zprávě.

"Aby Krajská zdravotní mohla převzít nemocnici v Rumburku, musí mít vše podloženo náležitými informacemi a daty, a nemůžeme spoléhat na jakékoliv přísliby. V minulosti byla již opakovaně ze strany vládních činitelů KZ přislíbena řada věcí, a to v souvislosti s dalšími aktivitami v nemocnicích. Nicméně tyto sliby se mírně řečeno nenaplnily," uvedl Scherfer. Doposud podle něj nebyla předložená žádná konkrétní nabídka.

Ministr uvedl, že s VZP se pro nemocnici v Rumburku podařilo dojednat nové nastavení plateb. Je podle něj znevýhodněná svou polohou u hranic, obtížně shání lékaře i další personál, proto potřebuje vyšší úhrady. S VZP budou zástupci KZ jednat v úterý, ve středu se chystají spolu se zástupci pojišťoven na ministerstvo.

To ale podle bývalé náměstkyně ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka Lenky Tesky Arnoštové (oba ČSSD) selhává. "Místo toho, aby neprodleně začalo vyjednávat se spolkovou republikou Sasko nebo předložilo co nejrychleji změnu zákonné úpravy o možnosti zdravotních pojišťoven uzavřít smlouvy o poskytnutí péče i s příhraničními poskytovateli zdravotních služeb, tak zatím jenom slibuje. A to i přesto, že disponuje ke zdravotním pojišťovnám odpovídající kontrolní pravomocí," uvedla v tiskové zprávě. Ministr řekl, že o tom s pojišťovnami jedná.

Jediným vlastníkem Lužické nemocnice je město Rumburk, které do ní za posledních 15 let investovalo přes 200 milionů korun. Výkony nemocnice ale v posledních letech klesají a hospodaření společnosti je ztrátové. Na konci května ztráta za loňský a letošní rok přesáhla 70 milionů korun, více než 20 milionů dluží nemocnice pojišťovnám a dalším věřitelům. Zastupitelé města odmítli ztráty uhradit, a zařízení je proto od 16. července v insolvenčním řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?