Ministr Vojtěch odvolal dva ředitele nemocnic a vyměnil náměstky

30. 4. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Výběr personálních změn v resortu zdravotnictví za ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Ministerstvo uvedlo, že Nemocnici Na Bulovce nově povede František Novák.


18. prosince 2017 - Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. O odvolání požádal z osobních důvodů. SÚKL zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů e-recept, ministr Vojtěch se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený, a nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat. Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je. Řízením SÚKL byla po Blahutově odchodu pověřena náměstkyně ředitele Irena Storová.

20. prosince 2017 - Novou politickou náměstkyní ministra se stala Alena Šteflová. Ve funkci nahradila náměstkyni za ČSSD Lenku Tesku Arnoštovou, která rezignovala. Druhým politickým náměstkem, který skončil, byl Kamal Farhan (ANO), jenž byl zvolen poslancem. Ke konci roku skončili také odborní náměstci Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce se sloučily.

26. ledna 2018 - Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin. Řízením nemocnice ministr dočasně pověřil statutárního zástupce ředitelky Františka Nováka.

9. února 2018 - Vojtěch odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček důvody označil za smyšlené. Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka z oddělení gastroenterologie.

20. února 2018 - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová. Nejvyšší kontrolní úřad ve své zprávě uvedl, že kontrola v ústavu odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek. Problémem byly také nízké ceny pronájmů bytů pro zaměstnance. Server iDnes napsal, že pražský byt za 960 korun měsíčně si pronajímala i Sosnovcová. Dočasným řízením ústavu byla pověřena vedoucí Centra zdraví a životních podmínek SZÚ Helena Kazmarová.

1. března 2018 - Vojtěch svým politickým náměstkem jmenoval odborníka na zdravotnické právo Filipa Vrubla.

25. dubna 2018 - Vojtěch rozhodl, že ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude Evžen Machytka, který ji dosud řídil.

27. dubna 2018 - Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že novým ředitelem Nemocnice Na Bulovce bude od 1. května František Novák, který byl po odvolání ředitelky pověřen vedením nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?