Ministr vypsal výběrové řízení na nového šéfa lékového ústavu

28. 5. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) vypsal výběrové řízení na nového šéfa/šéfku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), přihlášku je nutno odeslat do 3. června. Informace je na ministerském webu.


Dosavadního ředitele Pavla Březovského odvolal Němeček počátkem února, kdy pověřil dočasným řízením lékového ústavu Zdeňka Blahutu. Ten už dříve potvrdil, že se do výběrového řízení přihlásí.

Ministerstvo požaduje vysokoškolské vzdělání v magisterském programu v oboru farmacie a zkušenosti s vedením a řízením lidí minimálně deset let. Na podmínky výběrového řízení, které jsou podle některých odborníků nestandardní, upozornil dnes web tribune.cz. Nad požadavkem deseti let ve vedoucí funkci se podle webu pozastavil vedle oslovených personálních agentur také poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který činnost SÚKL i ministerstva v minulosti opakovaně kritizoval.

Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové ale je požadavek na deset let ve vedoucí funkci zcela relevantní, protože jde o výběrové řízení na vedení velké a důležité instituce. Zúžení požadavku na vzdělávání pouze na farmacii pak vysvětlila tím, že šéf lékového ústavu musí farmacii rozumět.

V Česku se loni spotřebovaly léky až za 70 miliard korun, včetně DPH a marže, celkem resort spotřeboval přes 290 miliard. SÚKL stanoví ceny a úhrady ze zdravotního pojištění, což je aktuálně 5680 lékových kódů, u dalších 2496 kódů jsou ceny neregulované, o těch tedy SÚKL nerozhoduje.

Blahuta po svém nástupu dal provést audit a zjistil nevýhodné smlouvy, zbytečné výdaje na mzdy a změny v předmětu zakázek. Nestandardní licenční ujednání mohla prý vést k výdeji až 300 milionů korun, nevýhodný pronájem kanceláří 20 milionů korun. Březovský označil argumenty za vykonstruované.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?