Ministr zdravotnictví se sejde s poskytovateli hospicové péče

6. 1. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) bude jednat se zástupci Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.


Předseda asociace Robert Huneš plánuje ministrovi i jeho náměstkům předložit mimo jiné podklady asociace pro samostatný zákon, který by upravoval tento typ péče o umírající. Kvůli hospicové péči se ministr Ludvík ve čtvrtek setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu dlouhodobě zakládání hospiců podporuje. V minulosti se prezident vyjádřil, že by k tomu mimo jiné mohla církev využít majetek získaný z restitucí.

Asociace bude po ministrovi také požadovat, aby přesvědčil zdravotní pojišťovny k nasmlouvání hospicové péče v domácím prostředí u členů asociace. Zatímco opatrování v lůžkových hospicích je standardně částečně hrazeno ze zdravotního pojištění, přičemž podle expertů tam částka z pojištění srovná asi polovinu nákladů na péči, u mobilní hospicové péče tomu tak není. Loni v dubnu začala Všeobecná zdravotní pojišťovna zkušebně proplácet péči v sedmi mobilních hospicích. Jedná se o pilotní projekt, který by měl vést k vytvoření systému financování této péče.

Zástupci asociace, která sdružuje tři desítky poskytovatelů lůžkové i domácí hospicové péče, chtějí ministrovi předat také standardy asociace a seznámit ho s jejími dalšími plány.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?