Ministři upravili navýšení platů zdravotníků

23. 6. 2009 8:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda včera upravila nařízení předchozího Topolánkova kabinetu, kterým se od července měly zvýšit platy sestrám, lékařům, laborantům a dalšímu zdravotnickému personálu. Nárůst platů o 3,5 % zůstane zachován. Zaměstnanci ale nedostanou peníze jako příplatek, ale zvýší se jim tarifní složka platu...


Podle ministra práce Petra Šimerky vláda z nařízení odstranila právní nedostatky, zvýšení platů se nezměnilo.

„Původní nařízení obsahovalo právní vady, které by mohly nároky zaměstnanců zpochybnit,“ řekl včera Šimerka.

Oproti původnímu návrhu se navíc mají platy zvednout nejen zdravotnickému personálu ve zdravotnických zařízeních, ale také v ústavech sociální péče nebo léčebnách dlouhodobě nemocných a v lůžkových částech domovů důchodců.

Není to ale první letošní úprava platů těchto zaměstnanců. Od června se již zvýšily tarifní platy všech zaměstnanců veřejné správy a služeb o 3,5 procenta.

Zdravotnický personál od července dostane dalších 3,5 procenta a zdravotní sestry přeřazením do vyšší platové třídy ještě zhruba dalších sedm procent. Dohromady tedy asi 15 procent.

„Zdravotní sestry dostanou přidáno v průměru zhruba dalších sedm set korun měsíčně. Šest až sedm set dostaly při červnovém navýšení platů všech zaměstnanců veřejného sektoru. Dalších asi 1500 korun navíc budou mít od července díky přeřazení do vyšší platové třídy,“ řekla Právu předsedkyně Odborového svazu státních orgánů Alena Vondrová.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové dojde k největšímu skokovému navýšení platů zdravotních sester za posledních dvacet let. „Slibujeme si od toho, že sestry nebudou ze zdravotnictví odcházet,“ řekla. Celkem se navýšení platů dotkne asi osmdesáti tisíc zdravotníků. Na zvýšení tarifní složky jejich platu bude potřeba asi miliarda ročně.

Prostředky jsou s pojišťovnami pro letošní rok již vyjednány, a to i přes pokles ve výběru pojistného způsobený krizí.

Jurásková má příslib od hejtmanů, že k navýšení platů zdravotníků dojde i v krajských nemocnicích. „U soukromých provozovatelů předpokládám, že je přiměje trh práce. I oni dostanou na navýšení platů finanční prostředky ze zdravotního pojištění. Pokud tak neučiní, budou se vystavovat riziku, že je zdravotničtí pracovníci opustí,“ dodala Jurásková.

Odbory s přijatým plošným navýšením tarifních platů nesouhlasí. Kritizují i to, že nařízení nebude závazné pro soukromé nemocnice, kde jsou podle nich platy například sester obvykle nejnižší.

Odborům vadí i zvýhodnění zdravotníků oproti jiným profesím, například učitelům.

Hana Škodová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?