Ministři zdravotnictví a práce podepíšou memorandum o spolupráci

28. 4. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministři zdravotnictví a práce se dnes chystají podepsat memorandum o spolupráci na optimalizaci sítě zdravotnických a sociálních služeb. Společně tak chtějí postupovat třeba při chystaném rušení akutních lůžek v nemocnicích. Část z nich by se totiž měla přeměnit na lůžka sociální.


O rušení lůžek v nemocnicích se začalo víc mluvit v zimě v době protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme. Doktoři tehdy podali výpověď a hrozili odchodem, pokud nedostanou přidáno. Peníze na platy se mají ve zdravotnictví najít díky reformě a úsporám. Ušetřit se má mimo jiné právě díky seškrtání části akutních nemocničních lůžek. Původně padla zmínka o 10.000. Část z nich se měla přeměnit na lůžka následné péče. Mnozí pacienti totiž zůstávají v nemocnici s drahou péčí, přestože ji už nepotřebují. V Česku totiž chybí lůžka ošetřovatelská.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) před nedávnem řekl, že lůžka pro akutní péči v nemocnicích by se měla seškrtat postupně v příštích třech letech. Upřesnil, že by se to nemělo dotknout 10.000, ale zhruba 6200 lůžek. Zrušit by se mohla asi polovina z nich. Druhá půlka by se změnila na lůžka sociální.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?