Ministryně potrestá viníka chyby, která byla ve vyhlášce o kondomech

10. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za problematické ustanovení ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví omezující volný prodej kondomů bude zodpovědná osoba potrestána, řekla ministryně Součková. "Nebojte se, že nebudou vyvozeny personální důsledky," prohlásila...


PRAHA -

Podle ministryně již byly podniknuty kroky k nápravě. „Chybička se vloudila, byla napravena a vše bude, jak má být. Kondomy budou volně prodejné. Myslím, že mnohdy by měly i být rozdávány zdarma,“ řekla.

Novela vyhlášky se připravuje ve zkráceném připomínkovém řízení a mohla by podle Součkové vstoupit v platnost od ledna 2004.

Podle dosavadní vyhlášky musejí mít prodejci kondomů speciální osvědčení, vysokoškolské nebo vyšší odborné vzdělání a proškolení.

Vyhláška o regulaci prodeje zdravotnických prostředků totiž zařadila kondomy s teploměry či obvazy mezi výrobky, které mohou nabízet jen prodejci zdravotnických prostředků.

Pokud by se vyhláška dodržovala, prezervativy by zmizely z malých drogerií, čerpacích stanic a automatů. Naprostá většina obchodníků však o vyhlášce nevěděla a nedodržovala ji.

Poslanec KSČM Jiří Maštálka v debatě televize Prima poznamenal, že dosavadní vyhláška procházela bez povšimnutí připomínkovým řízením a nikdo na chybu neupozornil.

Podle něj by za to někdo měl nést zodpovědnost. Připomněl i „hloupost“ s balenými koblížky, které se dostaly do vyhlášky, protože to prý požaduje Evropská unie.

„Nikde ve vyhlášce není napsáno, že kobliha má být balena v igelitu. Mohou se prodávat u pultu nebo v krytech, aby byla kleštičkami přístupná,“ upřesnila ministryně.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?