Ministryně zdravotnictví navštívila Ústí nad Labem

19. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Součástí návštěvy bylo zmapování situace z hlediska potenciálního výskytu infekce ve smyslu epidemiologickém a vytipování záchránářů a osob, které budou docházet do domů postižených povodní a na nařízení hlavního hygienika ČR budou obyvatele očkovat...


Při svém včerejším monitorování situace v severních Čechách navštívila ministryně zdravotnictví MUDr. Marie Součková i Ústí nad Labem.

Ústí nad Labem - Vlakem, který je určen pro potřeby záchranné služby, na Střekov odjela ministryně Marie Součková po skončení jednání na krajském úřadě. Na zpáteční cestě jela maminka s pořezaným dítětem. Ministryně tak měla možnost na vlastní oči vidět kvalitu práce záchranné služby v provizorních podmínkách vlakové dopravy.

„Jsem ráda, že situace byla zvládnuta bez problému. Musím konstatovat, že krizový štáb pracuje skutečně velmi dobře,“ uvedla Součková.

„Součástí návštěvy bylo zmapování situace z hlediska potenciálního výskytu infekce ve smyslu epidemiologickém a vytipování záchránářů a osob, které budou docházet do domů postižených povodní a na nařízení hlavního hygienika ČR budou obyvatele očkovat proti žloutence typu A a činit další opatření související se záplavami.“

Ministryně si uvědomuje i potřebu různých pomůcek, které jsou v této situaci nedostatkové, od vysokých holin potřebných ke vstupu do zatopených oblastí až po techniku potřebnou při odstraňování následků povodně a ostatní materiál k zabezpečení maximální ochrany organismů. Ocenila i fakt, že se mohla projet jediným vlakovým spojením mezi dvěma břehy Labe, který je nutný k zabezpečení základních životních funkcí a zdravotní péče.

Hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít uvedl, že situace v souvislosti s virovou hepatitidou typu A je velmi příznivá. „Do dnešního dne nebyl v ČR nahlášen jediný případ výskytu hepatitidy v souvislosti s povodněmi. Dosavadní výskyt infekčních nemocí je běžný pro danou sezonu. Ani v nejbližší budoucnosti není bezprostřední hrozba zvýšení.“

Přesto by sanace měly proběhnout v hygienických podmínkách vyššího standardu. Proto byl vydán leták shrnující základní hygienická pravidla, který již byl distribuován do všech rodin postižených záplavami. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří se zúčastnili řešení této nepříjemné situace. Je to životní zkušenost, v níž se opět projevilo, že lidský život je na prvním místě a neexistuje vyšší hodnota, než je lidský život,“ uzavřela ministryně Součková.

Ústecký deník, 19.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?