Ministryně zdravotnictví představí protikrizový plán

17. 6. 2009 9:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Uvnitř článku najdete přepis včerejšího pořadu České televize Události, komentáře, jejímž hostem byla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. "Já jsem se sociálními demokraty jednala. A ta jednání nebyla ani konstruktivní ani úspěšná. Toto je poslední pokus, kdy je možné prosadit ještě nějaká opatření," uvedla mimo jiné...


Martin VESELOVSKÝ, moderátor: S českým zdravotnictvím něco evidentně není v pořádku. Opakovaně se dostává alespoň podle tvrzení politiků do mnohamiliardového propadu. Sem tam dokonce politici malují čerta na zeď a říkají, že zdravotnický systém je na pokraji zkázy. Naposledy ministryně zdravotnictví Jurásková říká: „Ztráty v době hospodářské krize jsou tak velké, že je mohou pocítit i pacienti.“ A připravila protikrizový plán. Už zase. Vítejte u Událostí, komentářů. Dobrý večer.

Dana Jurásková tedy věří, že našla lék na krizi ve svém resortu. O miliardy se budou muset uskrovnit zdravotní pojišťovny, farmaceutické firmy pak ministryně hodlá donutit, aby své výrobky po dobu 1 roku prodávaly o 5 procent laciněji.

Markéta HÝLOVÁ, redaktorka: Záchranná protikrizová brzda pro zdravotnictví potřetí, tentokrát seškrtaná o nejpalčivější body.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Není jenom ta naše filozofie o tom natahovat ruku a chtít peníze od státu, ale že jsme sami svými opatřeními přiměli také redukovat výdaje. S žádným dopadem na dostupnost a kvalitu péče.

Markéta HÝLOVÁ, redaktorka: Plán ministerstva je prostý, na rok zlevnit léky o 5 procent a urychlit příchod nových kopií originálních léků na český trh. Jejich cena by byla taky nižší, až o 25 procent. Tak hodlá ministryně uspořit až 3 miliardy. Utáhnout si opasky budou muset i pojišťovny. Na zdravotní péči pošlou 2,5 miliardy ze svého. Ušetří na provozu, škrtat budou i v preventivních programech.

Jaromír GAJDÁČEK, viceprezident, Svaz zdravotních pojišťoven: Doba příspěvků na cyklistické helmy je nenávratně pryč. Budeme se zabývat velmi významně tím, co souvisí s prevencí například závažných onemocnění, co souvisí nějakým způsobem se zdravotní péčí a co skutečně jsou jenom bonusy.

Markéta HÝLOVÁ, redaktorka: Ministryně chce balíček připojit k novele zákona o regulačních poplatcích, která je má zrušit. Tou se má ve čtvrtek zabývat horní komora. Náklonnost senátorů si chce získat vstřícným krokem. Ministerský balíček obsahuje i změny v systému očkování. Pokud zákon projde, byla by třeba plně hrazena vakcína proti pneumokokovi. Rodiče by do peněženky nemuseli sahat ani pro peníze ze dobrovolné přeočkování dětí proti TBC v 11 letech.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ministerstva zdravotnictví tímto kompromisním návrhem jim dává 2 hodnoty, které oni musí zvážit.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví, poslanec /ČSSD/: Tyto návrhy, které oni teď takto podloudně tam vpašovali, mohou klidně ty 3 měsíce počkat.

Markéta HÝLOVÁ, redaktorka: Pokud návrh Senát schválí, konečné slovo budou mít stejně poslanci. Markéta Hýlová, Česká televize.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: V Událostech, komentářích vítám ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou. Dobrý večer.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní ministryně, vy jste taková šéfová na špinavou práci, jako byste měla za několik měsíců, zhruba za 3 oddřít to všechno, na co politici měli nebo spíš neměli odvahu. Nepřipadáte si tak?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Připadám si tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Je to v pořádku?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já myslím, že ne, ale co je v tomto státě v pořádku?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: No dobře, tak hrozí plný dopad krize na zdravotnictví a na pacienty. To je vaše věta, paní ministryně, v té prezentaci, kterou jste dnes prezentovali na tiskové konferenci, tak mi řekněte, co že to přesně hrozí českým pacientům, až na ně krize dopadne, nebo kdyby na ně dopadla?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Pokud by na ně krize dopadla, tak jistě by se začaly dít, začala realizovat opatření, která už v minulosti pojišťovny udělaly. To znamená, že zpozdily platby třeba zdravotnickým zařízením, protože neměly dostatek finančních prostředků. Zdravotnická zařízení úvěrovala pojišťovny a tím, že neměly dostatek zdrojů, tak samozřejmě si zase braly úvěry u dodavatelů. A já se obávám, že v období krize nemají ani zdravotnická zařízení, ani dodavatelé peníze na to, aby pojišťovny úvěrovali. Protože platí přímá úměra. Potřebný objem finančních prostředků je schopen ufinancovat určitý objem péče. Pokud by finanční prostředky nejsou, tak ten objem se prostě musí zmenšit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobře a když vezmeme tedy tu linii, zdravotní pojišťovna, dodavatel a mezi tím někde zdravotnické zařízení, tak kde tam je pacient? Já se ptám na dopady na pacienty.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Dopady na pacienta jsou právě v těch objemech. To znamená, my teď jsme schopni ufinancovat určitý počet lůžkodnů, kdy pacienti tráví své dny v nemocnici, jsme schopni ufinancovat určitý počet operačních výkonů, jsme schopni ufinancovat zařazení pacientů do systémů nákladné péče, jsme schopni ufinancovat definovanou, definovaný objem péče. Pokud bude finančních prostředků méně, tak to pacienti pocítí tím, že budou čekací doby na operační výkony, tím, že se nedostanou k léčbě třeba včas. To se v minulosti také dělo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dovolte mi jenom podotknout, že pořád ještě nemáme definovanou zdravotní péči.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já tím chci říci, že máme-li určitý objem finančních prostředků, tak jsme schopni ufinancovat určitý objem péče. A my víme, jaký ten objem je, ta čísla máme.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak to otočme. Ten plán, který si za chvíli ukážeme, nebo alespoň jeho hlavní body, když bude přijat, tak jak se to projeví na českém zdravotnictví?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Projeví se to právě tak, že ten dopad nebude vidět nebo bude vidět minimálně. To znamená, jedním z cílů těch opatření je to, abychom udrželi ten objem péče, který máme teď, a tu kvalitu péče, kterou máme teď, která se významně meziročně zvyšuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Váš plán obsahuje mimo jiné také zachování regulačních poplatků, co je, a vy to dobře víte, v Česku politikum prvního řádu minimálně od podzimu minulého roku od krajských voleb. Navíc levice váš plán kritizuje jako politický, jako pokus vsunout někam část reformy, řekněme, pravicové pod dojmem či pod tlakem krize. Tak se ptám, jak chcete například tento plán s regulačními poplatky prodat sociálním demokratům?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Víte, já jsem se sociálními demokraty jednala. A ta jednání nebyla ani konstruktivní ani úspěšná. Toto je poslední pokus, kdy je možné prosadit ještě nějaká opatření. To, jestli jsou politická, je názor, který samozřejmě je možný, ale podle mého názoru to tak prostě není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Ale souhlasíte, že regulační poplatky je prostě politikum?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ano, ale je to také 7 miliard do systému.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A co to znamená, že jednání se sociálními demokraty nebylo konstruktivní? To na vás křičeli, nebo …?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ne, ta jednání se opakovala několikrát. Ty výhrady proti tomu, co my jsme předkládali, přestože jsme mezitím připravili nějaká kompromisní znění, tak byly pořád stejné. A prostě to jednání celé spělo k tomu, že bude nedohoda. Jenom šlo o čas.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak teď si to jenom spočítejme. David Rath, my jsme to viděli v reportáži, vy sama to říkáte, sociální demokraté prostě asi pro váš plán ruku nezvednou.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Je to možné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: My jsme dnes mluvili se Soňou Markovou, poslankyní za KSČM, jejich zdravotnickou expertkou. Komunisté také ne.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: I to je možné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A teď prostým součtem se dostáváme do toho, že vy možná jdete do předem prohrané bitvy, paní ministryně.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já vám na to odpovím jinak. Ten původní plán byl připraven tak, že jsme pro něj hledali politickou podporu. Tu jsme nenašli a vzhledem k tomu, že ten původní návrh by musel projít v zkráceném řízení, v prvním čtení, to znamená v tom takzvaném devadesátkovém režimu, a pro ten podpora také nebyla. Takže toto je další pokus.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: No dobře, a půjdete do předem prohrané bitvy? Nasadíte to do Poslanecké sněmovny prostě tak, aby to prošlo možná bojem?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Víte co, já nevěřím, nevěřím v to, že je to předem prohraná bitva, protože když se podíváte na ten návrh opatření, tak jsou tam samozřejmě regulační poplatky, ale jsou tam také redukce výdajů, jak v lécích, tak pojišťoven, ale jsou tam také jaksi zařazené věci, po kterých obyvatelstvo volá, které jsou podle odborné veřejnosti velmi důležité, a to je systém očkování, který byl opakovaně v Poslanecké sněmovně odložen.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To je ono. Za normálních okolností v současném stavu, když já svoje dítě nechám očkovat proti pneumokokové infekci, tak zaplatím zhruba 8,5 tisíce, pokud se nepletu.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ano, je to tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak. Ve vašem návrhu je, že by tuto sumu platily zdravotní pojišťovny.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Pokud vy si to očkování zvolíte a požádáte pojišťovnu o proplacení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A co to je? To není přece jaksi šetřivé opatření v rámci protikrizových opatření. To je nějaká vějička?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: To není šetřivé opatření. Jak jsem řekla, je to opatření, které odborníci označují za velmi důležité a rodiče dětí, kteří, které onemocněly pneumokokovou infekcí a mají z něj trvalé následky, tak vám řeknou, jaké to je. A já vám řeknu, že ta léčba stojí také peníze. Je to jedno z preventivních opatření, které je velmi důležité.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: No, a nedá se to vnímat také tak, jako že to je určitá vějička právě spíš na levicovou část politického spektra, které prostě by nemuselo vůči svým voličům unést potom ten argument, že oni shrnuli se stolu ten návrh, ve kterém toto bylo zdarma?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já mám ve svých opatřeních, ve svých prioritách mimo jiné i očkování. A toto je šance, jak ho tam naposledy dostat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Myslíte si, že právě díky tomu, že tam je toto očkování zdarma proti pneumokokové infekci, že by to možná nakonec sociální demokraté, možná i komunisti mohli skousnout a kývnout na ten váš plán?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já jsem už dnes na tiskové konferenci řekla, že budou muset zvažovat všechna pro a proti. Toto je jedno pro.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak a teď zpátky k tomu možná předem možná prohranému boji. Znamená to, že v Senátu možná váš návrh projde, ten je přece jen více pravicový než levicový, a v Poslanecké sněmovně máme předjednanou tu podporu nebo ne?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Jednáme o ní.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Když to bude vypadat tak, že by to byl předem prohraný boj, tak přesto do toho půjdete a do sněmovny to nasadíte?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: V tuto chvíli ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Nejde přece jenom o mrhání časem vaším a časem zákonodárců a nakonec i penězi, když to bude předem prohraný boj?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já jsem tam od toho, abych zkoušela i prohrané boje, pokud si budu myslet, že jsou správné. A já si to v tuto chvíli myslím.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Předem prohraný boj může být správný?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ano, je předem prohraný boj, ale ten pokus, třeba to nebude tak. To nevíte …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: No, to jsme viděli, to jsme viděli, v minulých letech jsme viděli, jak to vypadalo, když vláda předkládala jaksi, řekněme, bojovým hlasováním, tak to téměř nikdy nedopadlo.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ale, pane redaktore, tak to přece v českém zdravotnictví je. Je to silné politické téma. My se čím dál víc blížíme k volbám. Já jsem ze začátku svého fungování na ministerstvu očekávala, že věcná diskuse bude mít i věcnou odezvu. Bohužel tomu tak není, takže já v tuto chvíli volím prostředky, o kterých doufám, že se mi podaří je prosadit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Vy už jste, paní ministryně, podruhé řekla, že neexistuje věcná diskuse. Při tom prvním argumentu jste mluvila o sociálních demokratech. Mám tomu rozumět tak, že oni blokují vaše protikrizová opatření, nehodlají se o nich bavit?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ano, je to tak.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A tak co kdybyste couvla?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Myslíte si, že bych dokázala se tady potom dívat na to, že v roce 2010, aniž bych se pokusila cokoli udělat, i když prohraju, se opravdu jaksi nebudou dít úplně ty správné věci nebo ty dobré věci pro českého pacienta?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To nevím a teď, když zůstaneme jenom u čisté matematiky, tak zhruba 7 miliard, to je ta částka, kterou, která je generována regulačními poplatky. A vedle toho na rezervních fondech zdravotních pojišťoven leží podle posledních údajů nějakých 38 miliard korun, jestli se úplně nepletu.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já vás musím opravit. Nejsou to rezervní fondy, jsou to bankovní účty. To znamená zůstatky na účtech. A ta suma, která tam leží teď, je před vypořádáním všech závazků, jednak za druhé pololetí roku 2008, za nevyjasněné závazky zdravotních pojišťoven poskytovatelům péče. Takže tam zdaleka tolik finančních prostředků není.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A kolik tam je tedy, když bychom to ořezali …

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Zhruba jedna čtvrtina té sumy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Jedna čtvrtina, to znamená zhruba 10 miliard. Z toho vy po nich budete chtít 2,5 miliardy v průběhu příštího roku a půl, aby daly do systému …

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ale my musíme kalkulovat také s tím, že už letos pojišťovny budou saturovat pokles výběru zdravotního pojištění.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To znamená, že zdravotním pojišťovnám podle vašeho názoru nezbývá příliš mnoho peněz, které by mohly dát zpět do systému.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Přesně tak. Pro příští rok určitě ne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Sociální demokraté tvrdí, že tam je opravdu mnoho peněz a že ty pojišťovny jsou, takříkajíc, jaksi vycpávány před případnou privatizací.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Nevím, jaká čísla mají k dispozici, z čeho čerpají, já taková čísla nemám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: To znamená, že, protože když jsem mluvil o 2,5 miliardách, které by zdravotní pojišťovny měly dát do zdravotnického systému, to je v případě toho, že by váš plán prošel?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ano, samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Neuvažujete o tom, že byste od nich chtěla víc?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ne, protože já musím zachovat funkčnost zdravotních pojišťoven. Ty finanční prostředky, které se přesouvají do základního fondu, to znamená na úhradu zdravotní péče, jdou z jejich provozních fondů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A tak když se ještě jednou spolu vrátíme k tomu předem prohranému boji, paní ministryně, když to zatím vypadá, že sociální demokraté a komunisté na váš návrh nekývnou, tak mi řekněte a popište mi stav, řekněme, na začátku roku 2010 poté, co bude hospodářská krize dál půl roku působit, jak to dopadne na českého pacienta.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Ono je určitě důležité, jakým způsobem se bude vyvíjet i ekonomika, to znamená, jestli ten plánovaný deficit, o kterém my hovoříme teď, to znamená těch 11 až 13 miliard, se splní. Pokud projde návrh na zrušení regulačních poplatků, to je další jaksi podmínka pro to, abychom mohli nějakým způsobem kalkulovat ten dopad, ale pokud by tyto všechny prognózy se splnily, tak počítám, že v průběhu řádu týdnů na začátku příštího roku skutečně začnou pojišťovny nějakým způsobem regulovat finanční prostředky do zdravotnických, které tečou do zdravotnického systému na úhradu zdravotní péče. To znamená, že se mohou, tak jak jsem to řekla, prodlužovat čekací doby, což udělají zdravotnická zařízení, která nebudou mít finanční prostředky na to, aby tu péči ufinancovaly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A poslední otázka, jak byste odpověděla na výhradu, že vzhledem k tomu, že jste byla nominována Občanskou demokratickou stranou na post ministryně zdravotnictví a teď tvrdě stojíte za tím, aby například regulační poplatky zůstaly v tom systému zachovány, že to v podstatě vypadá jako politický postoj?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já používám zdravý rozum.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A přesto to vypadá jako politický postoj.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Může se tak i zdravý rozum zdát.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Podle zdravého rozumu je potřeba zachovat regulační poplatky ve zdravotnictví?

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Já tvrdím, že zdravotnický systém potřebuje regulaci a potřebuje i regulační poplatky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Paní ministryně, díky, že jste přišla, hezký večer, na shledanou.

Dana JURÁSKOVÁ, ministryně zdravotnictví /nestr./: Děkuju také, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: V Bratislavě je nyní připraven analytik tamního Health Policy Institute Tomáš Szalay. Dobrý večer.

Tomáš SZALAY, analytik, Health Policy Institute Bratislava: Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: A tady v Praze je také Petr Háva z katedry veřejné a sociální politiky fakulty sociálních věd a také bývalý poradce jedné z předchozích ministryň zdravotnictví. Oběma dobrý večer.

Petr HÁVA, odborník na zdravotnické systémy, FSV UK: Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane Hávo, ministryně zdravotnictví Jurásková tvrdí, že bez tohoto plánu, o kterém se dnes mluví, se českému zdravotnictví povede špatně, propadne se do dvouciferné ztráty v řádu miliard. Vidíte to stejně černě?

Petr HÁVA, odborník na zdravotnické systémy, FSV UK: Samozřejmě že se české zdravotnictví pohybuje v oblasti, která je spíš podfinancovaná v porovnání s vyspělou Evropou nebo s vyspělými státy OECD, kde ten celkový, celková výše výdajů z hrubého domácího produktu na zdravotnictví se pohybuje nad 9 procent, zatímco v České republice je to něco přes 6 procent. Takže to znamená, že ten systém není modernizován a je spíš …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane Hávo, jestli tomu správně rozumím, tak jste přesvědčen o tom, že ta situace je opravdu takto nemilá, řekl bych?

Petr HÁVA, odborník na zdravotnické systémy, FSV UK: Je nemilá, ale vlastně takhle nepociťujeme jenom důsledky ekonomické krize, ale reformy veřejných financí, takzvané stabilizace, která byla nastavena před 2 roky a kde teď sklízíme velmi trpké ovoce v podobě jakési pasti, do které jsme se dostali.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Tak, pane Szalayi, ten plán ministryně zdravotnictví je na světě, je na cestě do parlamentu. Tak se ptám, je to dobrý záchranný plán a není to spíš politický než technický plán, jak pomoci českému zdravotnictví?

Tomáš SZALAY, analytik, Health Policy Institute Bratislava: To, jestli je to politický plán, to opravdu nedokáži z Bratislavy posoudit. Nejsem politolog, ale je velmi důležité, že takovýto plán existuje, protože ta krize, ta hospodářská krize se na tom zdravotnictví opravdu projeví a projeví se v každé zemi, jak poklesem zaměstnanosti, tak poklesem reálné mzdy, anebo zhoršením výběru pojistného. To znamená, peníze budou chybět a lidé nebudou méně nemocní. A dojde k rozporu mezi zdroji a potřebami lidí. To znamená, situace je kritická, bude ještě horší a je potřebné udělat nějaké, jakékoli záchranné kroky v této oblasti, čili z tohoto pohledu navrhované, některé z těch navrhovaných opatření, kterým jsem rozuměl, protože některé mají velmi silný lokální kontext, jsou smysluplné a praktické. Například na Slovensku jsme v zásadě nepřijali žádné protikrizové opatření zatím, to napříč tomu, že pokles hrubého domácího produktu se na Slovensku očekává tento rok až ve výši minus 6 procent.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Dobrá, ale, pane Hávo, pane Szalayi, dovolíte chviličku? Pane Hávo, v tom dnešním ořezaném návrhu ministryně zdravotnictví na protikrizové opatření stále figurují regulační poplatky ve zdravotnictví. Paní ministryně je teď před chvílí nazvala jako konceptem, který dá zdravý rozum. Souhlasili byste s tím?

Petr HÁVA, odborník na zdravotnické systémy, FSV UK: Samozřejmě to je předmětem diskuse, kdo nese tu větší zátěž. Momentálně ji nesou pacienti formou regulačních poplatků a úlevu pocítili plátci pojistného, kde, kteří byli progresivně, odevzdávali, platili pojistné, stejně tak jako byl snížen vlastně transfer ze státního rozpočtu jako příspěvek do fondu zdravotních pojišťoven v důsledku …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane Hávo, stačilo mi prosté ano nebo ne.

Petr HÁVA, odborník na zdravotnické systémy, FSV UK: No, zátěž nesou pacienti, čili další zátěž de facto může dopadnout i těmito chystanými opatřeními v oblasti léčiv, která taky může dosednout zpětně na pacienty tím, že se zvýší doplatky za léky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor: Pane Hávo, pane Szalayi, díky za vše komentáře. Náš čas vypršel. Hezký večer, na shledanou.

Události komentáře, ČT1

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?