Místopředseda ČSSD hájil firmu svého bratra

14. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zakázku olomoucké nemocnice pro firmu IBM za 125 miliónů korun podepsal členu ústředního výkonného výboru ČSSD Jaroslav Vomáčka, bývalý ředitel této nemocnice. Kvůli předražené zakázce na informační systém PACS, ho tehdejší ministr Kubinyi odvolal. Dnes se ukazuje, že s případem má hodně společného i další přední sociální demokrat a primátor Olomouce Martin Tesařík...


Spolu s dalšími kolegy z krajského výboru ČSSD v Olomouci protestovali ještě 16. června proti odvolání emotivním dopisem premiérovi Vladimíru Špidlovi.

Tesařík tak fakticky intervenoval ve prospěch svého bratra Josefa, který se zakázky na informační systém účastnil.

Firma IBM měla podle informací HN v Olomouci tři dodavatele. Klíčovou roli přitom hrála firma Tesco SW, kde je Josef Tesařík předsedou představenstva i generálním ředitelem. Měla na starosti především tzv. systémovou integraci, tedy sestavení a spuštění systému.

„Smlouvu s IBM na dodávku služeb jsme uzavřeli,“ potvrzuje ředitel Tesařík. Z obav před konkurencí nechce ale zveřejnit, jakou část ze 125 miliard dostala jeho firma.

Stejně opatrná je i ředitelka marketinku IBM Monika Pavlíčková: „Nikdy nesdělujeme informace, které jsou obchodním tajemstvím třetích stran bez jejich výslovného souhlasu.“

Martin Tesařík tvrdí, že o bratrově obchodu nevěděl: „Slyším to od vás poprvé,“ odmítá kritiku, že se odesláním dopis dostal do střetu zájmů. „Psali jsme proto, aby nám někdo vysvětlil, proč byl pan Vomáčka odvolán,“ říká místopředseda ČSSD.

Formulace dopisu ale svědčí o tom, že záměrem bylo spíše verdikt zvrátit a obnovit vliv krajské organizace na vedení nemocnice.

Tesařík považuje informace o tom, že jako politik hájil obchodní zájmy svého bratra, za účelové obvinění v počínající volební kampani. Patří k favoritům na příštího olomouckého senátor.

V tom se shodne i s odvolaným ředitelem Vomáčkou. „Za kritikou jsou ředitelé ostatních nemocnic, kteří Olomouci závidí, že v posledních letech dostávala od státu největší dotace,“ míní Vomáčka, který měl velkou šanci uspět v probíhajícím konkursu na nového ředitele.

Vomáčka i současný výkonný ředitel Čestmír Neoral si nevzpomínají, kolik firma Tesco SW dostala od IBM za své služby.

„Nemáme ale co skrývat, a pokud to bude možné, všechny smlouvy ukážeme,“ dodává Neoral. Předtím se jen musí poradit s právníky. Podle zástupců nemocnice nebyl nákup předražený.

Námitku, že Olomouc za PACS zaplatila několikanásobek ceny, kterou platí ostatní nemocnice, odmítají olomoučtí manažeři s přirovnáním, že i na silnici někdy může zachránit život, když si koupíte kvalitní auto známé značky.

Neoral postupuje ve směru, který stanovil Vomáčka. Počátkem roku vypsala olomoucká nemocnice konkurs na informační systém za dalších 50 miliónů. Kubinyi výběrové zrušil, týden po Kubinyiho odchodu ale vypsal Neoral nový konkurs.

Stížnost:
Předsednictvo krajského výboru ČSSD považuje postup ministra zdravotnictví za krajně nevhodný. O odvolání ředitele nemocnice se místopředseda ČSSD a krajský výbor dozvěděli až ze sdělovacích prostředků. Výbor se seznámil s aktuálními výsledky práce J. Vomáčky. Směřovaly a směřují ke stabilizaci hospodaření nemocnice.
Návrh řešení
Žádáme ministra o vysvětlení jeho kroků. Požadujeme, aby nové personální obsazení funkce bylo průběžně konzultováno s předsednictvem krajského výboru.
Zdroj: Česká televize

Martina Macková, Petr Holub, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?