Mladí lékaři: Nechceme být jen výkřikem do tmy

16. 3. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O víkendu proběhlo ustavující shromáždění občanského sdružení Mladí lékaři. Jejich hlavním cílem je změna nynější podoby a systému financování profesního vzdělávání lékařů. „Nechceme, aby toto setkání bylo jen výkřikem do tmy, ale aby to byl počátek soustavného pozitivního tlaku na změnu,“ shodli se zakládající členové sdružení.


Na shormáždění, jehož hlavním hostem byla i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková (více ZDE) se sešlo zhruba 300 mladých lékařů. Registrovat se mohl každý mladší 37 let, kdo absolvoval nebo brzy dokončí lékařskou fakultu.

„Naše občanské sdružení vzniklo jako spontánní reakce na stále se zhoršující profesní, pracovní a ekonomické podmínky lékařů v České republice. Vznik byl opravdu spontánní, vznikli jsme bez jakéhokoliv impulzu zvenčí. Pár lidí, kteří již tlak nevydrželi se sešlo dohromady a řekli jsme si, že se pokusíme o nějakou pozitivní změnu,“ uvedl jeden ze zakládajících členů Tomáš Kocourek. Poslední kapkou ke vzniku prý byla právě nová úprava specializačního vzdělávání.

Požadavky budeme dále kultivovat

Sdružení má několik základních požadavků, které souvisejí s pracovními, finančními a profesními požadavky. „Kategoricky odmítáme nádále trpět současný stav, kdy je zdravotní systém ČR fakticky dotován platy všech zdravotníků,“ apelovali mladí lékaři.

Dalším bodem jejich programu je vyvinutí tlaku na dodržování pracovní doby dle platných legislativních norem. „Nelze již nadále tolerovat nynější praxi 36 i vícehodinové nepřetržité práce lékařů, kdy tak reálně dochází nejen k porušování platného Zákoníku práce ČR, ale vzhledem k únavě a vyčerpání lékaře zákonitě i k faktickému ohrožení bezpečnosti pacientů,“ vysvětlovali své požadavky lékaři.

Stěžejní problematika se ale týká systému specializačního vzdělávání. Sdružení požaduje, aby pravidla pro získávání specializované způsobilosti byla dlouhodobě jasně daná, racionální a závazná.

„Chcem, aby pravidla byla kompatibilní se zeměmi EU, profesní vzdělávání musí být motivující pro mladé lékaře i jejich školitele,“ píší lékaři a svých webových stránkách. Požadavky zatím nejsou konečné, lékaři předpokládají, že s rozvoje iniciativy se budou rozvíjet i ony.

ČLK: stojíme za vámi, musíte se ale zapojit do práce komory

Pozvání na ustavující shromáždění přijali vedle ministryně i další hosti. Vedle viceprezidenta České lékařské komory Zdeňka Mrozka to byl například i děkan 3. lékařské fakulty Michal Anděl. Mrozek aktivitů mladých studentů uvítal.

„Taky jsme před patnácti lety zakládali podobnou organizaci a doufali, že se něco změní,“ zavtipkoval zpočátku Mrozek. Zkritizoval, že současná vyhláška o specializačním vzdělávání byla přijata bez konzultace s komorou.

„My za vámi stojíme a tuto aktivitu vítáme, ale musíte se zapojit do práce komory, abychom měli k dispozici tyto informace,“ apeloval na mladé lékaře Mrozek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?