Mladí vědci získali ceny Discovery Award

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

V pražském Karolinu byly 24. září uděleny prestižní ceny za projekty, které pomáhají zlepšovat kvalitu života pacientů a poukazují na inovativní potenciál českého zdravotnictví a farmacie.




Ceny Discovery Award, určené pro mladé české vědce do 40 let, získali za rok 2013 Matyáš Flemr, Marek Mráz a Luděk Stehlík. Práce byly hodnoceny ve dvou kategoriích: a) základní výzkum v oblasti biomedicíny a b) inovativní klinické, diagnostické a preventivní přístupy.
Ing. Matyáš Flemr, Ph. D., z Ústavu molekulární genetiky AVČR, v. v. i., byl oceněn za publikaci v časopise Cell, která vysvětluje molekulární mechanismus vzniku vysoce aktivní RNA interference (RNAi) v myším vajíčku. Originalita práce spočívá v tom, že mechanismus, kterým došlo ke zvýšení aktivity RNAi ve vajíčku, lze snadno přenést i na jiné buněčné typy a savčí druhy. Autor se domnívá, že by výsledky výzkumu mohly být využitelné v aktivaci imunitní odpovědi proti některým virům.
MUDr. Mgr. Marek Mráz, Ph. D., z CEITEC MU a FN Brno byl oceněn za výzkum objasňující význam nekódujících RNA v (de)regulaci molekulární dráhy, která v nádorových buňkách řídí jejich množení a přežití, tzv. signalizace přes B buněčný receptor. Práce byla publikována v časopise Blood a získala již cenu Evropské hematologické asociace. MUDr. Luděk Stehlík z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze pak získal cenu za biodegradabilní stenty v řešení stenóz velkých dýchacích cest. Polydioxanonový stent by měl být šetrnější ke sliznici průdušnice než dosud používané silikonové a kovové stenty. O rozdělení cen rozhodla hodnoticí komise složená z renomovaných odborníků, kteří dlouhodobě působí v oblasti zdravotnictví. Kritérii hodnocení byly originalita, aplikovatelnost, společenský přínos a ekonomický dopad předložených projektů. Ceny vypisuje společnost Novartis, která poskytla pro ocenění vítězů finanční prostředky ve výši 200 000 Kč. Další ročník ceny Discovery Award bude vyhlášen koncem letošního roku. Více na: www.discoveryaward.eu.

Luděk Stehlík (vpravo) a zástupci dalších dvou oceněných – MUDr. Petr Svoboda přebral cenu za Matyáše Flemra a Mgr. Kateřina Černá za Marka Mráze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?