Mladým lékařům se zlepší podmínky pro další vzdělávání

27. 10. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladí lékaři pravděpodobně budou mít od státu lepší finanční podmínky pro další vzdělávání a získání atestace. Podle vládní novely, kterou s výhradami ČSSD schválil Senát, bude stát dávat každý rok půl miliardy korun na jejich specializační studium.


Novelu zákona o získávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání nyní dostane k podpisu prezident.

Sociální demokraté prosadili k novele doprovodné usnesení, podle něhož novela neřeší problematiku kvalifikačních dohod s mladými lékaři. Podle brněnského onkologa Jana Žaloudíka (za ČSSD) si některá zdravotnická zařízení uzavření této dohody kladou jako podmínku, aby lékařům umožnili získání první specializované způsobilosti.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil tyto dohody „výrazně potlačit“. Podle Senátu by měl ale tuto problematiku znovu důkladně projednat se sdružením Mladí lékaři při přípravě obsáhlejší novely, kterou má ministerstvo předložit příští rok.

Senát opoziční většinou také požádal ministra, hejtmany a ostatní zřizovatele o příkaz ředitelům nemocnic, aby nezahrnovali mzdu začínajících lékařů do nákladů na jejich specializační vzdělávání. Heger s tím souhlasil. Zároveň ale řekl, že pokud malá nemocnice vyplácí mzdu svému lékaři, který odjel na stáž, „tak to je jasný náklad na vzdělávání, bohužel“.

Specializační vzdělávání trvá podle oboru tři až sedm let. Ministerstvo stanoví v jím řízených nemocnicích úhradu povinné stáže na nejvýše 5000 korun měsíčně. Nemocnice teď vybírají víc.

Některým senátorům - lékařům z řad ČSSD se nelíbilo i to, že se má specializované vzdělávání lékařů decentralizovat na lékařské fakulty. Podle nich by měl mít postgraduální vzdělávání lékařů nadále na starosti specializovaný institut. Senátor a ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (ČSSD) měl vzhledem k možnosti prohloubení rozpočtového schodku pochybnosti o tom, zda stát bude mít na financování specializovaného vzdělávání v příštím roce peníze.

Novela předpokládá, že v programu rezidenčních míst dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání. Dotace jsou poskytovány i v současné době, nyní se změní systém. Novela dále ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let v ČR.

Program rezidenčních míst ověřovalo ministerstvo v předchozích dvou letech. Změny navrhlo právě na základě těchto zkušeností. Při kalkulaci vycházelo z předpokladu, že je 1000 absolventů lékařské fakulty ročně. Pro 200 rezidenčních míst je určena podpora po celou dobu vzdělávání a pro 800 míst jen pro základní kmen v délce 24 měsíců.

Změny v systému dalšího vzdělávání byly jedním z požadavků odborářské protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď 3800 nemocničních lékařů. Po podpisu memoranda, kterým jim stát zaručil mimo jiné od března zvýšení platů o 5000 až 8000 korun měsíčně a účast na reformních pracích, výpovědi stáhli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?