Mléko v čaji blokuje jeho příznivé účinky na srdce

10. 1. 2007 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Špatnou zprávu přinášejí němečtí vědci milovníkům černého čaje, kteří ho rádi pijí s mlékem. Přidáním mléka do zlatavého moku se totiž ruší jeho příznivé účinky, které chrání před srdečními chorobami...


Pití černého čaje výrazně zlepšuje schopnost tepen rozšiřovat se podle průtoku krve. Tento účinek mají zejména molekuly katechiny.

Ale proteiny mléka zvané kaseiny působení katechinů brzdí tím, že snižují jejich koncentraci v čaji, uvádějí němečtí vědci ve studii uveřejněné v magazínu European Heart Journal.

Účastníci výzkumu měli za úkol vypít čaj, potom stejný čaj s mlékem a nakonec jen horkou vodu. Účinky na cévy měřili odborníci ultrazvukem na předloktí.

„Zjistili jsme, že ve srovnání s vodou pití čaje zvyšuje výrazně schopnost tepen roztahovat se a přizpůsobovat se zvýšenému průtoku krve. Po přidání mléka se ale tento biologický účinek naprosto zastavil,“ řekl jeden z autorů studie, molekulární biolog Mario Lorenz.

Špatná zpráva je to hlavně pro Brity, z nichž až 98 procent si s oblibou přilévá do šálku čaje mléko. Výsledky studie podle vedoucí výzkumu Vereny Stanglové z Berlína mohou být také jedním z vysvětlení, proč černý čaj nemá v Británii příznivý účinek na srdeční nemoci.

Odborníci proto radí milovníkům čaje, aby alespoň čas od času na svůj zvyk pít ho s mlékem zapomněli.

Čaj kromě toho, že působí na rozšiřování cév, má také antioxidační a protizánětlivé účinky.

Výsledky studie se nevztahují na zelený čaj, který má mnohem větší obsah katechinů a který se pije bez mléka, upozorňují autoři studie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?