Mnoho kuřáků pokračuje v kouření i po srdečních příhodách

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než polovina kuřáků v Evropě pokračuje ve svém zlozvyku i poté, co prodělali vážné srdeční onemocnění. Jejich podíl se navíc ve srovnání s údaji starými téměř deset let nezmenšil. Vyplývá to ze studie Národního institutu pro veřejné zdraví v Helsinkách...


MNICHOV - konstatuje, že plných 52 procent pacientů, kteří prodělali infarkt, operaci srdce nebo jinou vážnou srdeční příhodu, rok po této dramatické události znovu kouří, stejně jako před ní. V rámci výzkumu bylo sledováno 5551 osob v 15 evropských zemích.

Autoři studie si kladou především otázku, proč je osvětová práce při odrazování nemocných od kouření tak neúčinná, protože vysvětlovací kampaně a rady lékařů jednoznačně kouření odmítají. Přesto se situace nelepší, ba spíše naopak. Podobná studie z roku 1996 uvádí, že v kouření pokračovalo i po vážných srdečních potížích 40 procent kuřáků.

V Evropě kouří v průměru zhruba 30 procent dospělé populace, v zemích východní Evropy je to výrazně vyšší procento. Z lidí, které postihne vážná srdeční příhoda, je v průměru 40 procent kuřáků. Z nich pak více než polovina po zotavení v kouření pokračuje.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?