Mobily přenášejí choroby, raději je nepůjčovat

10. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britská média varují před mobilními telefony v nemocnicích. Není to kvůli fotomobilům, které ruší soukromí pacientů, ale kvůli infekci odolného zlatého stafylokoka. Ten může zaútočit i z klávesnice telefonu. V jedné nemocnici na Trinidadu už byli infekcí zasaženi tři pacienti, jeden z nich zemřel...


Infekce stafylokokem, který je vůči antibiotikům odolný, je problémová, neboť onemocnění nelze zcela vyléčit.

„Telefony by se měly užívat jako věci, které se nepůjčují, stejně jako zubní kartáček nebo rtěnka. Mobily se špatně čistí a mohou přenášet bakterie,“ říká doktor Maharajh z místní univerzity.

Podle lékaře jsou ohroženy hlavně ženy. Tím, že nosí telefon převážně v kabelkách s dalšími věcmi, leckdy i hygienickými potřebami, z něj dělají virologicky nebezpečné zařízení.

„Telefonujeme i na veřejných místech, kde mnoho lidí kašle a kýchá. Bakterie se tak mohou samozřejmě usazovat i na mobilních telefonech,“ dodává Maharajh. O používání telefonů na záchodech ani nemluvě.

V čem je problém? Staphylococcus aureus je bakterie, která se normálně přenáší na kůži či v nose zdravých lidí. Může však způsobovat vážné infekce ran po chirurgických zásazích či zápal plic. Léčba infekcí je stále obtížnější, protože stafylokokové bakterie získaly odolnost vůči mnoha antibiotikům.

Metropolitní expres

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

JZ

A jak je to s penězi. Peníze nepřenáší bakterie? Vždyť projdou každou rukou a různá zařízení včetně nemocnic. Jakýkoliv předmět, který má pacient v nemocnici může být nositelem bakterií. Pak by ze všeho vyplývalo: „Nepůjčujte nikdy nic, přenesete si bakterii.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?