Moderní lék na cukrovku dostane od listopadu v ČR víc diabetiků

12. 11. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Moderní lék na cukrovku dostane v ČR od listopadu více diabetiků. Tzv. gliptiny hradí pojišťovny zhruba 50.000 lidí, z toho 30.000 Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Náměstek ředitele VZP Petr Honěk ČTK řekl, že z úspor, kterých dosáhli diabetologové předepisováním levnějších léků na snížení cholesterolu u diabetiků, uhradí VZP gliptiny dalším 5000 lidí.


Česká diabetologická společnost chce vyjednat navýšení také s ostatními pojišťovnami.

Úspor dosáhla VZP podle Hoňka díky pozitivnímu listu, tedy seznamu léků, které nakoupila levněji a doporučuje je lékařům k předepisování. Pozitivní listy mají i zaměstnanecké pojišťovny, i ony tedy dosáhly úspor. Zprávu o zlepšení péče zveřejnila VZP při příležitosti Světového dne diabetu, který je 14. listopadu.

Honěk upřesnil, že nyní vydá VZP ročně za gliptiny 450 milionů korun, díky úsporám může částku navýšit o 60 milionů, počty léčených tak stoupnou o 15 procent. Gliptiny výrazně prodlužují dobu, kdy nemusí být diabetikovi nasazen inzulín, a omezují riziko prudkého poklesu hladiny cukru v krvi. O několik let oddalují rozvoj komplikací, které hrozí každému diabetikovi. K nejvážnějším patří infarkt, poškození zraku či amputace nohy.

Místopředseda České diabetologické společnosti profesor Milan Kvapil řekl, že gliptiny se užívají už sedm let a jejich bezpečnost a účinnost potvrdily rozsáhlé studie. Lék se dává mladým diabetikům, kteří jsou v počátcích léčby. Dostávají ho také diabetici, u nichž by pokles cukru v krvi spojený s třesem, zmateností a mdlobou mohl způsobit zásadní ohrožení, tedy třeba řidiči z povolání a lidé pracující u strojů.

Další výhodou podle profesora je, že při užívání gliptinů pacient hubne a úbytek váhy je dlouhodobý. Lék snižuje chuť k jídlu, což je u diabetiků výhoda. Většina se totiž ke své nemoci dopracovala nezdravým životním stylem a mají kilogramy navíc.

V ČR se léčí s cukrovkou 841.000 lidí, dalších asi 200.000 o ní neví. Nemoc se dlouho neprojevuje, od počátku ale narušuje cévy. Zhruba polovina pacientů se dostane k diabetologovi až s komplikacemi. V průměru pět až osm let žijí diabetici se svou nemocí, aniž o ní věděli. Profesor Kvapil vyzval všechny lidi, aby chodili pravidelně na kontroly k praktickému lékaři. Pokud se cukrovka odhalí včas, mají naději na život stejně kvalitní a zhruba stejně dlouhý jako zdraví lidé.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý doplnil, že loni vydala VZP za léky na cukrovku a inzulín 2,384 miliardy korun, celkem na léčení cukrovky dala téměř 4,5 miliardy. Klientů s cukrovkou měla VZP loni přes 530.000, průměrné roční výdaje na jednoho diabetika dosáhly téměř 8400 korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?