Modernizace a obnova přístrojů v Iktovém centru VFN

30. 8. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
28. srpna byl představen projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení pro potřeby Iktového centra VFN v Praze“. S pomocí projektu a dodáním vlastních prostředků pořídila VFN zdravotnickou techniku za 18 milionů korun.

Osm milionů z projektu a deset z vlastních zdrojů

Nové přístroje mohla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze pořídit za pomoci finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Pořízen byl multidetektorový CT přístroj, přístroj pro řízenou mírnou hypotermii, biochemický analyzátor, transkraniální ultrazvuk, ultrazvukový přístroj pro vaskulární vyšetřování kontrastní látkou a dva přístroje pro funkční terapii horních končetin.

Původní plánované náklady ve výši přes 25 miliónů korun se podařilo díky výběrovému řízení snížit o 8,2 mil. Kč. Na realizaci projektu tak VFN dostane více než 7,7 milionů korun, a to v rámci 8. výzvy Integrovaného operačního programu. Do projektu, spolufinancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj, vložila nemocnice z vlastních zdrojů dalších 10 milionů korun.

„Projekt nabídl výjimečnou příležitost k významné obnově a rozšíření přístrojového vybavení Iktového centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, které v tomto ohledu dosáhne srovnatelné úrovně s významnými iktovými centry Evropské unie. Modernizace a obnova přístrojového vybavení umožní posílení provozu, zvýšení počtu vyšetření a tím zkrácení čekací doby v ambulantním provozu,“ upřesnila ředitelka VFN Mgr. Dana Jurásková, Ph. D., MBA.

„Time is brain“

Čas „od dveří k jehle“ v iktovém centru má pro prognózu pacienta zásadní význam. U ischemických příhod deset minut prodlení v podání trombolytika vede ke zhoršení výsledného klinického stavu (v NIHSS o jeden bod).

Počet pacientů s diagnózou iktu přitom trvale narůstá, v iktovém centru Neurologické kliniky nyní přijímají ročně 500–600. Nový hematologický analyzátor tu zkrátí interval k obdržení výsledku krevních testů ze stávajících 30 minut, za které je dostali z centrální laboratoře, na maximálně 5 minut. Transkraniální ultrazvukový systém MY SONO U6, další spolufinancovaný přístroj, umožní například efektivní monitoraci mikroembolií, ale také léčbu sonotrombolýzou.

Nový vaskulární ultrazvukový systém pro vyšetřování s kontrastní látkou Toshiba Applio 300 vylepšuje obraz tkání i cévních struktur a hypo a hypertermií systém Blanketrol III se uplatní (hypotermie) v léčbě mozkového edému.

Multidetektorový CT SOMATOM Definition AS zkrátí CT vyšetření na 30 sekund a obrazy zpřístupňuje do sítě pro všechna místa ve VFN. Provozní doba tohoto přístroje je zajištěna po 24 hodin denně. Nové rehabilitační přístroje jsou určeny pro funkční terapii a umožňují pozitivní zpětnou vazbu, kdy na obrazovce jsou simulovány situace z běžného života a pacient je musí řešit.

Realizace projektu přispěje ke zdokonalení diagnostického zázemí a obnově zastaralých a poruchových přístrojů za moderní a umožní rovněž významné zlepšení léčebných výsledků, rozšíření terapeutických možností a zdokonalení rehabilitačních postupů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?