Modernizovaná kladenská EUC klinika zvýší kapacitu mamocentra

22. 3. 2017 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Modernizovaná kladenská EUC klinika navýší kapacitu mamocentra, kde se diagnostikují onemocnění prsu.


Celkem společnost v zemi provozuje deset takových center. Ročně v nich absolvuje vyšetření zhruba 150.000 žen, z toho v Kladně to bylo loni asi 15.000 žen, letos by to mělo být ještě více. „Od dubna budeme mít dva mamografy,“ řekl ředitel kliniky Michal Bednář.

Mamografy EUC kliniky využívají ženy z Kladenska, Rakovnicka i dalších okresů. Ve středních Čechách jsou další screeningová mamografická centra také v Kolíně, Mladé Boleslavi, Benešově a Berouně. Kladenské mamocentrum je podle Bednáře unikátní tím, že v něm nově působí i onkoložka, která spolu s mamoscreeningem a chirurgickým oddělením zajišťuje komplexní péči při nemoci prsu kromě ozařování.

V kladenské EUC klinice pracuje na tři desítky lékařů, například praktičtí lékaři, oční, interní i další specialisté, vedle nich jsou v budově ještě další soukromé ordinace. Uspořádání kliniky je nyní více logické i komfortnější, rozšířena byla například neurologie, upraveno je zázemí, chirurgie, vznikly nové čekárny a pacientům slouží i nová odběrová místnost. Investice do modernizace přesáhla podle ředitele 17 milionů korun.

V prostorách kliniky je také výstava umělecky pojatých mamografických snímků nazvaná Vaše nejcennější foto, která má upozornit na potřebu preventivního vyšetření prsu. V ČR ještě třetina žen na tato vyšetření nechodí, ačkoliv je od 45 let věku doporučeno každé dva roky screeningové vyšetření mamografem, pro mladší ženy je doporučováno vyšetření ultrazvukem.

EUC klinika v Kladně funguje v budově, kde v 80. letech vzniklo zdravotní středisko pro pracovníky blízkých oceláren Poldi. Později zde byla soukromá klinika a ordinace soukromých lékařů. Společnost EUC provozuje v tuzemsku 17 zdravotnických zařízeních, do kterých investovala za posledních pět let asi 600 milionů korun. Aktuálně má zhruba 800.000 klientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?