Moravskoslezské nemocnice hospodařily se ztrátou 29,9 mil. Kč.

19. 3. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Šest moravskoslezských krajských nemocnic, které fungují jako příspěvkové organizace, loni hospodařilo se ztrátou 29,9 milionu korun. Je to téměř o 194 milionů korun méně než v roce 2013, kdy nemocnice vykázaly ztrátu 223,6 milionu korun. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.


Po odečtení fondu reprodukce majetku se loni celkové hospodaření nemocnic dostalo do černých čísel, když skončilo v patnáctimilionovém zisku. V roce 2013 činila ztráta krajských nemocnic i po tomto odečtu 36,9 milionu korun. K nejlépe hospodařícím krajským zdravotnickým zařízením patří nemocnice ve Frýdku-Místku, Krnově na Bruntálsku a Opavě. Krajské nemocnice v loňském roce hospodařily se zhruba 4,7 miliardy korun.

„Na překonání ztráty roku 2013 a kladný hospodářský výsledek loňska měla vliv úhradová vyhláška, která nebyla tak 'tvrdá' jako před dvěma lety, kdy se příjmy nemocnic od zdravotních pojišťoven razantně snížily,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek (ČSSD).

Podle něj nemocnicím výrazně pomohlo také opatření z dubna 2013, kdy kraj nemocnice kvůli nárůstu DPH, cen léků i zdravotnického materiálu a dalších nákladů sloučil do takzvaných personálních unií. Dvě nemocnice se samostatnými identifikačními čísly řídí jeden ředitel. Společně jsou tak v personálních uniích nemocnice v Opavě a v Krnově, nemocnice Karviná-Ráj a nemocnice Havířov a nemocnice ve Frýdku-Místku s nemocnicí Třinec. Nemocnice se loni navíc výrazně snažily snížit náklady centrálními nákupy.

„V loňském roce už nešlo jen o sdružené nákupy společných komodit v rámci personálních unií, ale o spolupráci napříč všemi krajskými nemocnicemi. To znamená, že centrálním zadavatelem zakázky je vždy jedna z nemocnic, která žádanou komoditu vysoutěží i pro ostatní zdravotnická zařízení,“ řekl Martinek. Podle něj se zdravotnická zařízení snaží úzce spolupracovat i v medicínské a lékárenské oblasti. Za významnou považuje spolupráci v ošetřovatelské péči, kdy si nemocnice vzájemně podle odborností poskytují vzdělávací stáže.

I když byly vloni zrušeny regulační poplatky za hospitalizaci, krajské nemocnice výpadek těchto příjmů podle mluvčí v hospodaření nepocítily. Jednorázově v pololetí a pak v měsíčních úhradách je kompenzovaly platby od zdravotních pojišťoven.

Moravskoslezský kraj je zřizovatelem šesti nemocnic, které fungují jako příspěvkové organizace. Je také zakladatelem a jediným akcionářem Bílovecké nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?