Moravskoslezské nemocnice mají mnohem menší ztrátu

13. 9. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Personální šachy na vedoucích postech krajských nemocnic možná přinesly svůj výsledek. Jejich hospodaření se za první polovinu letošního roku zlepšilo, finanční ztráty se výrazně snížily. "Určitě se trend jejich hospodaření změnil k lepšímu," prohlásil hejtman Evžen Tošenovský...


(ODS). Krajští radní vyměnili prakticky šéfy všech devíti zdravotnických zařízení.

Celková ztráta nemocnic za prvních šest měsíců se blížila k sumě 40 miliónů korun. „Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se o více než 90 miliónů snížila,“ vypočítal náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Za celý rok 2003 přitom ztráty dosáhly 320 miliónů. Zároveň však přiznal, že situaci vylepšilo více než 84 miliónů, které dostal kraj na oddlužení nemocnic ze státního rozpočtu.

Úkol krajských radních, aby nemocnice dosáhly nulového hospodářského výsledku, se podařilo v průběhu ledna až července splnit celkem čtyřem.

V minusu neskončila zařízení v Krnově, Třinci, Havířově a Novém Jičíně. Zlepšení pozorují i ve Frýdku-Místku a v Karviné.

Naopak největší ztrátu zaznamenala opavská nemocnice. „Dobře víme, že nedosáhne nikdy nuly. Ale i u ní zaznamenáváme změnu k lepšímu,“ poznamenal Tošenovský. Oproti loňské pololetní ztrátě 58 miliónů korun letos prodělala 40 miliónů.

O přeměně budou jednat po volbách

O případné přeměně nemocnic na obchodní společnosti rozhodne až nově zvolené zastupitelstvo po listopadových krajských volbách.

„To současné už určitě takto zásadní bod nestihne projednat,“ řekl hejtman. Radní měli v plánu převést všech devět nemocnic na akciové společnosti.

Podle názoru Tošenovského je v přeměně nemocnic na obchodní společnosti nutné po volbách pokračovat.

„Současný stav je neúnosný. Pro jejich ekonomiku je lepší obchodní forma, protože vedoucím manažerům dává lepší možnost zasahovat do jejich hospodaření,“ poznamenal Tošenovský.

„Nejde ale o žádnou privatizaci, jak se někde uvádí,“ dodal. Kraj by se stal jediným akcionářem nemocnic.

Ředitele krnovské nemocnice nevybrali

Krajští radní ve čtvrtek nerozhodli o postu šéfa krnovské nemocnice. Podle hejtmana výběrová komise doporučila tři kandidáty. Jeden z nich ale na schůzi radních vůbec nepřijel.

„Ze zbývajících dvou nebyl ani jeden vhodný na post ředitele,“ uvedl hejtman.

Radní nenominovali ani bývalého direktora, za kterého se postavila většina zaměstnanců krnovské nemocnice. Ti sepsali na jeho podporu petici a žádali jeho opětovný návrat do funkce.

„Nesplňoval naše představy manažera. Dopustit se několika chyb, proto rada situaci řešila,“ řekl Tošenovský.

Radim Kijonka, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?