Moravskoslezské záchranáře kraj podpoří penězi i technikou

6. 3. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Penězi i technikou podpoří v letošním roce Moravskoslezský kraj záchranné složky v regionu. Krajští zastupitelé rozhodli, že záchranářům přerozdělí přes 21 milionů korun. Celkem 12 milionů korun si rovným dílem rozdělí moravskoslezští hasiči a policisté, kteří peníze mohou využít na pořízení nadstandardního vybavení, řekl novinářům hejtmanův náměstek Josef Babka (KSČM).


Podle něj snaha dovybavit policii nadstandardním vybavením souvisí i s nedávnou střelbou v Uherském Brodě. Z těchto prostředků je možné zakoupit třeba neprůstřelné vesty či helmy. „Kromě zbraní je to veškerá technika, která je potřebná pro tento zásah,“ uvedl Babka.

Dalších 6,5 milionu korun bude směřovat dobrovolným hasičům, kteří peníze mohou využít například na rekonstrukci hasičských zbrojnic nebo pořízení dalšího vybavení. Přes dva miliony korun pak dobrovolní hasiči získají jako náhradu za částečný výpadek poskytované státní pomoci. Se zhruba půl milionem korun mohou počítat také horští a vodní záchranáři.

Podle Babky kraj daruje složkám Integrovaného záchranného systému také potřebnou techniku. Sbor dobrovolných hasičů z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku tak získá například repasovanou automobilovou plošinu za téměř dva miliony korun. Kraj hasičům tuto techniku přislíbil po tragickém výbuchu plynu a následném požáru, při němž tehdy zemřelo šest osob, včetně tří dětí, a dalších 11 bylo zraněno. Výbuch tehdy úmyslně způsobil problémový nájemník, který rovněž zemřel.

„Díky plošině, která je určena pro záchranné a likvidační práce ve výškách a nad volnou hloubkou, se zvýší akceschopnost jednotky dobrovolných hasičů,“ uvedl Babka.

Připomněl, že kraj moravskoslezským hasičům zakoupil například i pojízdnou chemickou laboratoř za více než 2,3 milionu korun nebo zařízení za zhruba 1,3 milionu korun určené k zjišťování těžkých kovů a dalších látek v případě havárií, které ohrožují lidské zdraví a životní prostředí.

Kraj letos s pomocí evropských či státních peněz nakoupí také speciální hasičskou techniku za více než 122 milionů korun. Půjde například o cisternové stříkačky nebo výškovou techniku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?