Moravskoslezský kraj dá na ozdravné pobyty dětí tři miliony korun

10. 6. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj opět přispěje předškolákům na ozdravné pobyty. Na rekreaci nejmenších dětí na čerstvém vzduchu vyčlenil až do roku 2017 celkem tři miliony korun. Dotační program na svém zasedání schválili krajští zastupitelé, řekla ČTK Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.


Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká se špatnou kvalitou ovzduší. Problémy se zvýšenými koncentracemi polétavého prachu bývají především v období topné sezony. Právě v tomto čase musí předškoláci na dotované ozdravné pobyty vyrazit, v přírodě mají strávit minimálně 14 dní.

O dotace na ozdravné pobyty mohou žádat města a obce, případně svazky obcí, které ozdravné pobyty organizačně zajišťují. Příjem žádostí bude zahájen 3. srpna a o poskytnutí finančního příspěvku na ozdravný pobyt pak bude možné žádat v průběhu jednoho roku. Poslední ozdravné pobyty se musí uskutečnit nejpozději v dubnu 2017.

„Pilotní dotační program byl krajskou radou vyhlášen v roce 2013, poslední ozdravné pobyty se uskutečnily letos v dubnu. S dvoumilionovou podporou kraje se zrealizovalo 11 ozdravných pobytů s 555 účastníky. Mám radost z toho, jaký měl tento dotační program ohlas,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Daniel Havlík (ČSSD).

Podle lékařky a vedoucí oddělení zdravotní správy moravskoslezského krajského úřadu Evy Misiačkové je každý den bez smogu pro dětský organismus maximálně přínosný. „Pobyt na čistém vzduchu vede ke zlepšení zdravotního stavu a předchází závažným onemocněním, která mohou v dospělosti vést až k chronickým projevům. Je to účinný způsob, jak předejít vzniku například astmatu, bronchitidy,“ uvedla Misiačková.

Kromě kraje vyhlašuje nejrůznější programy podporující ozdravné pobyty dětí i řada moravskoslezských měst. Ostrava má například už několik let městský Fond pro děti ohrožené znečištěním ovzduší, s jehož pomocí dotuje ozdravné pobyty pro děti do 15 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?