Moravskoslezští zdravotníci musí čelit narůstající agresivitě

23. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vulgární nadávky, ale i kopance, kousání, plivance a další fyzické útoky - s tím vším se stále častěji musí potýkat personál moravskoslezských nemocnic. Výjimkou není ani napadení se zbraní. Agresivita pacientů i návštěvníků zdravotnických zařízení přitom neustále narůstá.


Na zdravotníky útočí především lidé pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. Policie útočníky nejčastěji obviňuje z výtržnictví a ublížení na zdraví, zjistila ČTK.

Například v Městské nemocnici Ostrava musela ostraha během letošního roku zasahovat ve zhruba 600 případech, přičemž asi v 90 procentech pacifikovala právě agresivní jedince. Před několika dny i muže, který zdravotní sestru ohrožoval mačetou. „Lékaři a sestřičky se denně setkávají s nadávkami, vyhrožováním, pliváním, jsou po nich házeny židle, lékařské nástroje a další vybavení ambulancí, často jsou přímo fyzicky napadeni,“ uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

Nezřídka jsou podle ní iniciátory agrese také rodinní příslušníci či přátelé nemocného, kteří si vynucují jeho přednostní ošetření nebo se dožadují vydání různých léků a preparátů často obsahujících uklidňující nebo bolest tlumící látky.

Dramatické chvíle zažíval počátkem června pracovník ochranky Fakultní nemocnice Ostrava, kterého se pokusil zavraždit dvaatřicetiletý pacient ambulance psychiatrického oddělení. Ostraze dokonce sebral zbraň a vystřelil z ní. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného jsou ataky agresivních pacientů téměř na denním pořádku. „Hlavně v nočních hodinách se zdravotníci často stávají terčem slovních útoků a výhrůžek,“ uvedl mluvčí.

Podobné zkušenosti má i zdravotnický personál v nemocnicích patřících do skupiny Agel. Podle její mluvčí Hany Szotkowské proto v loňském roce podstoupili zdravotníci speciální kurzy zaměřené na sebeobranu a také to, jak případné útoky pacientů co nejlépe zvládnout.

„Personál se učil základní chvaty sebeobrany, tedy obranu před kopy, údery či postoje na vykrytí úderu, ale i to, jak správně zareagovat v případě napadení nožem nebo střelnou zbraní. Cílem kurzu bylo také zdravotníky naučit, jak se případným útokům vyvarovat. Až v devadesáti případech ze sta lze totiž podle odborníků útočníka pomocí správně zvolených slov uklidnit,“ uvedla Szotkowská.

Agresivní pacienti neutočí jen v budovách nemocnic, ale často jsou terčem jejich ataků i posádky sanitek, které se jim snaží poskytnout bezprostřední pomoc. V minulosti například patnáctičlenný dav v Ostravě demoloval sanitku a napadl záchranáře, kteří se snažili ošetřit opilého muže. Incident museli řešit přivolaní policisté.

Podle psychiatra a náměstka pro léčebnou preventivní péči Psychiatrické nemocnice Opava Libora Chvíli obecně narůstá agresivita ve společnosti. „Je to spojeno s tím, že dnes se každý má o sebe postarat sám. Když má někdo v sobě agresivitu, tak ji použije,“ uvedl Chvíli. Při útocích na záchranáře a lékaře podle něj sehrává důležitou roli hlavně alkohol, u agrese mířící vůči psychiatrům pak především drogy.
„Záchranáři a zdravotnický personál bohužel zatím nemají statut veřejného činitele. Pomohlo by to a byli by pod větší ochranou. Mnoho agresorů by si pak útok rozmyslelo,“ uvedl mluvčí krajské policie Petr Svoboda. Podle něj se případný postih řeší individuálně. Nejčastěji jsou agresivní pacienti obviňováni z výtržnictví, popřípadě ublížení na zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?