Mostecká vláda vysvětlila, jak chce získat nemocnici a co dál

14. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 700 milionů korun na počáteční modernizaci mostecké nemocnice. Půjčí je banka městskému nájemci a bude s tím kraj souhlasit? Otázek je spousta. Petice, která má Sdružení Mostečané Mostu pomoci volební projekt prosadit, je začátkem dlouhé cesty, kterou budou doprovázet kritika a pochybnosti.


Vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu podrobněji vysvětlilo svůj plán, podle kterého by město Most převzalo do roku 2018 od Ústeckého kraje mosteckou nemocnici, zvýšilo v ní kvalitu zdravotnických služeb a zajistilo opravy budov. Je to jeden z předvolebních slibů sdružení.

Jeho představitelé na tiskové konferenci odmítli tvrzení, že se sdružení chce líbivým záměrem pouze zviditelnit a že nedokáže nemocnici pro Most získat, ani zlepšit. „To je názor konkurence, která nenašla odvahu k takovému slibu,“ sdělil lídr sdružení Jan Syrový. Podle něj záměr vychází z dlouhodobé veřejné kritiky stavu nemocnice a město je jediné, kdo to může změnit. Jak?

Podle sdružení má modernizace mostecké nemocnice stát 700 milionů korun. Městská akciová společnost by si na to vzala úvěr. Má být i 20 milionů navíc na mzdy a nové kvalitní lékaře a sestry. Město by neplatilo ani nákup nových přístrojů vše by hradila městská společnost z očekávaného zisku. Ten má vzniknout snížením provozních nákladů po zateplení, transparentními zakázkami a zvýšením výkonů a tržeb.

Sdružení by nejprve muselo uspět v říjnových volbách, aby mělo dostatek hlasů svůj nápad prosadit v městském zastupitelstvu. Pak by muselo přesvědčit krajské zastupitelstvo, v němž sdružení nemá své zastoupení, aby nemocnice připadla Mostu. Jednání s krajem bude to nejtěžší, připouští Syrový slabou stránku celého projektu.

Sdružení proto spoléhá na pomoc spřízněných regionálních politiků, například z bývalé koaliční KSČM, a také na tlak veřejnosti. Desítky lidí už podepisují podpůrnou petici, která má pomoci při jednání s krajem. Sdružení očekává do října tisíce podpisů. Pokud volby nevyhraje a skončí v opozici, od záměru neustoupí.

Nyní, po první analýze, má představu, že nemocnice by fungovala jako akciová společnost vlastněná městem. Valnou hromadou by byla městská rada. Podobně fungují třeba městské technické služby. Kdo by byl ve vedení nemocnice a orgánech společnosti, sdružení prý zatím neřeší.

Předpokládá, že městská společnost by nemocnici od kraje nekoupila, ale pronajala by si ji a provozovala. Převzala by řízení, lékaře, zdravotní sestry, personál a vybavení. Varianta pronájmu sdružení vychází jako nejjednodušší a nejrychleji realizovatelná. Vychází i z údajů, které získala od některých zaměstnanců nemocnice a některých městských nemocnic v ČR.

Podle oponentů je druhá největší nemocnice v kraji pro Most příliš velké sousto a ve zdravotnictví je vše mnohem komplikovanější. Více zde

„Vnímáme to jako ryze předvolební záměr, který podle nás není reálný,“ komentoval plán sdružení Jiří Vondra, mluvčí Krajské zdravotní. Ta připouští, že ne vše je v nemocnici ideální, trvá ale na tom, že dělá maximum pro postupný rozvoj nemocnice, kterou stát od 90. let zanedbával. Krajská zdravotní brzy představí svůj plán zateplení nemocnice, které si vyžádá zhruba 130 milionů korun a je připraveno k realizaci.

Tisková konference vládnoucího sdružení k nemocnici v Mostě. Zleva Luboš Pitín, náměstek primátora, František Ryba, výkonný sekretář sdružení, Jan Syrový, radní a volební lídr sdružení, Irena Čapková, radní. Přišli i radní Miroslav Fencl a Arnošt Ševčík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?