Mosteckého primáře vyhodili z práce za rozhovor pro média

16. 2. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Mosteckého primáře Sašu Štemberu v úterý ráno vyhodila z práce Krajská zdravotní (KZ), sdružující nemocnice v Ústeckém kraji. Důvodem nebylo medicínské nebo manažerské selhání, ale rozhovor pro média.


Štembera v něm připustil, že po odchodu devíti z patnácti mosteckých chirurgů nebude mít kdo operovat a oddělení se zavře. Také naznačil, že se až třicet procent peněz pro zdravotnictví rozkrade. Krajská zdravotní to pocítila jako „pošpinění dobrého jména organizace“ a odměnila Štemberu výpovědí.

„Způsob komunikace pana Štembery je pro nás nepřijatelný. Od jeho komentářů typu „lékaři to měsíc na pracáku vydrží, ale zdravotnictví se zhroutí a lidé budou umírat “ se distancujeme, považujeme je za neodpovědné a neetické,“ zprostředkoval stanovisko KZ její mluvčí Jiří Vondra s tím, že Štembera není kompetentní informovat média.

„Navíc způsobem, který by se dal prezentovat jako šíření poplašné zprávy,“ dodal.

Štembera se chystá bránit právní cestou. „Pochopil bych, kdyby mě odvolali z funkce primáře, ale výpověď? Za to, že jsem udělal něco, co považuji za svou povinnost vůči pacientům? Řekl jsem jen pravdu. Systém likviduje lidi, kteří se snaží držet zdravotnictví nad vodou,“ řekl Právu Štembera.

V mostecké nemocnici se bude podle něj operovat jen do 20. února, po něm pak už zřejmě nebude dost personálu ani na akutní případy. Zároveň obhajuje lékaře, kteří odcházejí. Odmítl, že by se snažili získat nějaké výhody pro sebe, jejich odchod kvalifikoval jako snahu upozornit na nezbytnost systémových změn. „Snaží se držet nemocnici nad vodou a bránit jejímu rozkradení a nakonec likvidaci,“ tvrdí.

Senátorka Dernerová vidí souvislosti

Na Štemberovo propuštění okamžitě zareagovala senátorka a mostecká dětská neuroložka Alena Dernerová. Naznačila, že by akce mohla souviset s kritikou nákupu přístrojů pro zdravotnická zařízení v kraji. Upozornila na ni před několika měsíci právě Dernerová, Štembera vystupoval v záležitosti jako svědek. „Předal jsem policii informace, z nichž vyplývá, že se z prostředků Evropské unie nakupovaly přístroje až o třicet procent dražší, než je běžné,“ připustil Štembera.

Dernerová označila Štemberovo propuštění za mstu. „Je to protiprávní a nemorální krok. Navíc to vyšle špatný signál společnosti. Lidé, kteří čelí vyšetřováním pro podezření, že špatně hospodařili s evropskými penězi, vyhodí zaměstnance, který jim oponoval,“ uvedla. Se Štemberovou záležitostí se chystá seznámit zdravotní výbor Senátu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?