Motol dnes rozhodne, zda obnoví stavební práce na dětském pavilonu

20. 8. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Motol dnes rozhodne o případném obnovení stavebních prací na rekonstrukci křídla B dětské nemocnice, u něhož nastal v posledních dvou týdnech posun až o deset centimetrů. Krizový štáb pozastavil ve středu stavební práce, od té doby se budova nepohnula.


Nemocnice dnes dostane vyžádané odborné posudky.

Podle předběžného vyjádření statika nehrozí zřícení rekonstruovaného křídla. Pacienti v něm nejsou, jeho nestabilita by ale mohla ohrozit ostatní křídla, která s ním tvoří v půdorysu kříž. V nich je 212 dětí.

Ředitel Motola Miloslav Ludvík už ve středu řekl, že s evakuací nemocnice nepočítá. Nepřipouští ani, že by nynější potíže zvýšily nemocnici výdaje na rekonstrukci nad domluvenou cenu.

Jednou z příčin nestability budovy by podle Ludvíka mohlo být jezero spodní vody v areálu. Další možnou příčinou je špatná kvalita původní stavby. Souvislost s nedalekou stavbou metra Ludvík zatím nevidí.

Podle Františka Poláka, mluvčího firmy Metrostav, která rekonstrukci provádí a buduje i nedalekou trasu metra, se pohybovala i ostatní křídla, když byla rekonstruována.

Dětský Motol je jednou z největších dětských nemocnic v Evropě, hlavní opravená část byla otevřena loni v červnu. Jde o nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za 15 let. Křídlo, u něhož nastal posun, je z roku 1964.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?