Motolskou transplantační jednotkou prošlo za 25 let na 600 dětí

20. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolem 600 dětí s leukemií a dalšími poruchami krvetvorby prošlo za 25 let transplantační jednotkou druhé dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol. V sobotu se koná v areálu pražské Německé školy setkání pacientů, zúčastnit by se jich mělo asi 250.


První, v té době ještě experimentální transplantaci kostní dřeně u dítěte s leukémií v bývalém Československu, provedli v Motole v listopadu 1989. Letos si připomínají také 20 let od první transplantace pro těžkou vrozenou poruchu imunity a 20 let od první transplantace pupečníkovou krví.

Transplantace kostní dřeně u dětí v Motole je spojena se jménem přednosty kliniky dětské hematologie a onkologie Jana Starého, který před 25 lety program zahájil. Úspěšnost v počátcích byla, stejně jako jinde na světě, poměrně nízká. Nyní je transplantace kmenových buněk krvetvorby rutinní léčbou, kterou každým rokem podstoupí v Česku stovky dospělých a desítky dětských pacientů.

Vedoucí lékař transplantační jednotky Petr Sedláček novinářům dnes řekl, že od listopadu 1989 do června 2014 provedli u 483 pacientů ve věku od dvou měsíců do 20,5 roku jejich první transplantaci darovanými kmenovými buňkami krvetvorby. Nyní žije 327 těchto pacientů. Opakovanou transplantaci podstoupilo 34 pacientů, sedm třetí, celkem bylo tedy provedeno 522 těchto léčebných výkonů.

V počátcích programu mohl být dárcem jen vhodný sourozenec, v roce 1979 provedli v USA první transplantaci kostní dřeně od nepříbuzného dárce. Nyní jednoznačně převažují nepříbuzní dárci z registrů. V roce 1988 byla ve Francii k transplantaci úspěšně použita pupečníková krev zdravého sourozence, Motol od té doby transplantoval přes 40 dětí pupečníkovou krví zdravých novorozenců.

Před 11 lety se pracoviště přestěhovalo do prostor moderní transplantační jednotky. Dnes tu slavnostně předali nově zrekonstruovanou místnost malým pacientům a jejich rodičům, kteří na jednotce tráví při léčbě týdny a měsíce. Jde o projekt nadačního fondu Kapka naděje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?