Movember Ostrava připomene důležitost prevence rakoviny

9. 11. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti Lékařské fakulty Ostravské univerzity připravili na listopad sérii akcí, která má připomenout důležitost prevence rakoviny varlat a prostaty.


Součástí akce Movember Ostrava 2016 bude nejen celodenní happening, ale také dobročinná párty či charitativní Movember Run, novinářům to za organizátory akce řekl Roman Dvořák.

„Myslím si, že v současnosti je tady spousta problémů a některé z nich jsou dost upozaděny. Právě to si myslíme, že je jeden z nich, protože rakovina prostaty je nejčastější maligní (zhoubné) onemocnění u mužů,“ vysvětlil Dvořák. Připomněl, že každoročně v Česku onemocní asi 7000 mužů, což je aktuálně třikrát více, než tomu bylo před 20 lety.

„Je až k nevíře, že věci jako samovyšetření varlat či prostaty jsou v dnešní společnosti ještě tabuizované téma. Proto jsme se ve spolupráci s dalšími organizacemi rozhodli přispět k osvětě ostravské veřejnosti a uspořádat několik akcí v rámci celosvětové iniciativy Movember, která vždy v listopadu knírkovou kampaní zviditelňuje toto téma,“ řekl Dvořák.

Happening je připraven na 13. listopadu v nákupním centru Avion Shopping Park, a to od 09:00. Po celý den je pro návštěvníky připraven program neziskových organizací, které na několika stanovištích budou upozorňovat na nutnost prevence. Vše doplní doprovodný program, v 18:30 je plánováno krájení dortu s knírkem, výtěžek z jeho prodeje půjde nadaci Movember Foundation. Stejně tak výtěžek ze vstupného na párty, kterou studenti připravili na 16. listopadu. Na 26. listopadu pak bude nachystán i pětikilometrový charitativní běh Movember Run, který je určen čtyřčlenným týmům. Startovné bude 800 korun a opět poputuje nadačnímu fondu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?