Možnost, že v USA bude státní zdravotní pojištění, je stále menší

11. 1. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Naději na to, že by ve Spojených státech mohlo být státní zdravotní pojištění, již podle agentury AP ztrácejí i jeho demokratičtí zastánci ze Sněmovny reprezentantů.


Ti se v těchto dnech domlouvají se svými kolegy ze Senátu na kompromisním znění zákona, který pro americké zdravotnictví znamená největší změnu za několik desetiletí.

Senátní verze normy na rozdíl od jeho podoby schválené sněmovnou státní pojištění neobsahuje, a kvůli odporu klíčových senátorů tak zřejmě nebude ani ve verzi kompromisní.

Státní zdravotní pojištění mělo být podle jeho zastánců nástrojem, který by díky konkurenci komerčním pojišťovnám snížil ceny. Hlavním cílem reformy je totiž zvýšit dostupnost zdravotního pojištění pro desítky milionů Američanů, jež na něj nedosáhnou.

Proti myšlence státního pojištění je ale vedle opozičních republikánů i část demokratů, kteří se hlavně obávají, že veřejné pojištění by dále prohloubilo hrozivý deficit amerického rozpočtu.

Demokraté ze Sněmovny reprezentantů se nyní podle agentury AP budou do konečné verze zákona snažit dostat jiná opatření, která by „zkrotila“ soukromé pojišťovny.

Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosiová například chce, aby reforma ukončila dlouholetou výjimku pro zdravotní pojišťovny z antimonopolních zákonů. Verze zákona schválená ve sněmovně toto ustanovení obsahuje, senátní ale ne.

Sněmovní demokraté také například chtějí, aby reformní zákon zřídil celonárodní burzu zdravotního pojištění, kterou by regulovala federální vláda a na které by si lidé mohli pořídit pojištění za výhodnějších podmínek.

Senátní verze zákona přitom zatím počítá s tím, že by takové burzy byly jenom na úrovni jednotlivých států. Sněmovní demokraté také chtějí, aby pojišťovny musely utratit 85 procent svých příjmů z pojištění za zdravotní péči, což by omezilo jejich výdaje na platy či reklamu.

Jednání stále pokračují a jaká bude definitivní verze reformy, která patří mezi priority prezidenta Baracka Obamy, zatím není jasné. Reforma by mohla být schválena ještě tento měsíc. Bílým dům by podle pozorovatelů chtěl, aby se tak stalo ještě před pravidelnou prezidentovou zprávou o stavu unie, která by měla zaznít ke konci tohoto měsíce, anebo na začátku února.

Datum ještě není známé, zřejmě právě proto, že Obama čeká, jak dopadnou jednání demokratů. Schválení reformy by bylo zatím největším úspěchem jeho vlády.

Schválení zákona ale komplikují doplňovací volby do Senátu ve státě Massachusetts, které se uskuteční 19. ledna. Podle některých průzkumů je tu souboj mezi demokratickou kandidátkou Marthou Coakleyovou a republikánem Scottem Brownem těsnější, než se očekávalo.

V případě prohry demokratické kandidátky by strana v Senátu přišla o 60 hlasů, jež potřebuje pro odvrácení republikánských obstrukcí, jež by v konečném důsledku mohly přijetí zákona zcela znemožnit.

Spojené státy jsou jediná rozvinutá země, která nemá veřejné zdravotní pojištění. Většina Američanů pojištění získává od zaměstnavatelů. Stát zajišťuje zdravotní péči pouze pro chudé, lidi starší 65 let, veterány a Indiány. Bez pojištění je podle odhadů mezi 40 až 50 miliony z téměř 310 milionů Američanů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?