Možnosti zvýšení platů v nemocnicích prověří zástupci tripartity

23. 2. 2012 15:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Možnosti zvýšení platů zdravotníků prověří ve vybrané nemocnici v regionu pracovní skupina odborářů, zaměstnavatelů a ministerstva zdravotnictví. Novinářům to po dnešním jednání tripartity řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. S návrhem odborů zástupci vlády i zaměstnavatelů souhlasili.


Na dotaz ČTK Zavadil uvedl, že složení skupiny, jméno nemocnice ani termín zatím domluveny nejsou. Odbory podle zjištění ČTK už možnost určité nemocnice „předjednali“. Zdravotnické odbory požadují tuto kontrolu. Tripartita si tak chce vyjasnit rozpory mezi výpočty ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a zdravotnických odborů. Podle Hegera nemocnice peníze na zvýšení platu o 6,25 procenta dostanou. Část prostředků na to si ale mají ušetřit i omezením investic a levnějšími nákupy léků či přístrojů. Podle odborářů a zástupců menších nemocnic ale peníze od pojišťoven stačit nebudou.

Nemocnice řízené ministerstvem už přidaly 6,25 procenta, nemocnice v krajích tvrdí, že na to nemají. Doložily to dnes na jednání vlády s odbory a zaměstnavateli analýzami. Propočty ministerstva označily za nadhodnocené a jednají s kraji o dotacích.

Podle ministerstva stoupnou letos příjmy menších nemocnic o 4,5 procenta, státním nemocnicím, které už platy zvýšily, jen o dvě procenta. Podle Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) příjmy menších nemocnic naopak o dvě procenta klesnou, při započtení inflace a DPH až o šest procent.

Odbory žádají přehodnocení vyhlášky, podle níž zdravotní pojišťovny péči hradí. Pokud to ministr Leoš Heger (TOP 09) nedokáže zajistit, měl by podle nich odstoupit. Čas na nové výpočty mu daly do konce dubna.

Podle memoranda podepsaného loni v únoru mezi odbory a vládou pod tlakem odborářské akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina lékařů z nemocnic, mají letos stoupnout platy v nemocnicích o deset procent. Heger vydal úhradovou vyhlášku, která podle něj umožní zvýšit platy o 6,25 procenta. Podle vývoje ekonomiky by mohli lidé v nemocnicích dostat deset procent v druhé půli roku.

Podle AČMN jsou propočty vycházející z úhradové vyhlášky na rok 2012 „bezvýznamné“, protože zdravotní pojišťovny letos posílají zálohy maximálně sto procent roku předchozího. Platby podle této vyhlášky přijdou nemocnicím až v půli roku 2013 po vyúčtování předchozího roku.

Briefing po dnešním jednání tripartity VIDEO

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?