Musí lékař respektovat pokyny primáře?

24. 4. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jako subalterní lékař jsem povinen uposlechnout pokyny nadřízeného – primáře. Co když však mám jiný názor na léčebný postup u konkrétního pacienta a jsem přesvědčen, že postup prosazovaný primářem nepovede k takovému efektu jako ten navrhovaný mnou? Své stanovisko jsem primáři sdělil, ale on trvá na svém. Musím jeho pokyny respektovat, i když s nimi nesouhlasím?" ptá se čtenář Zdraví.Euro.cz.


Na dotaz odpovídá JUDr. Pavel Zajíc

V souladu se zákoníkem práce jsou zaměstnanci povinni, mimo jiného, zejména pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených, vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci.

Zaměstnanec není povinen plnit jen ty pokyny zaměstnavatele, které jsou v rozporu s právními předpisy. Jestliže o výkladu právního předpisu vznikne pochybnost a zaměstnavatel právní předpis vyloží, je zaměstnanec povinen takový pokyn splnit. Jinak řečeno, v rozporu s právními předpisy může z tohoto pohledu být jen pokyn, který je v rozporu se závaznými ustanoveními právního předpisu.

Z výše uvedeného plyne, že jste povinen respektovat léčebný postup navržený primářem, který je v souladu s právními předpisy, ačkoli máte zjevně odlišný názor na způsob léčby konkrétního pacienta, a s léčebným postupem primáře tak, jak jej navrhl, tedy nesouhlasíte. Jste totiž generálně povinen plnit pokyny nadřízeného, zde primáře, a respektovat jeho stanovisko v dané věci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?