Musí se zlepšit hospodaření i pověst Klatovské nemocnice

24. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Může se lékař věnovat plnohodnotně práci v nemocnici a své soukromé praxi? To je otázka," přiznává nový ředitel Klatovské nemocnice a.s. František Lešundák.


Tři týdny ve funkci ředitele a předsedy představenstva Klatovské nemocnice a.s. už má za sebou rodák z východoslovenského Prešova František Lešundák (55).

„Už naši předci byli zvyklí chodit do světa za prací, takže to v mém případě nebyl žádný problém,“ říká otec dvou dospělých dětí, který bydlí v Praze, ale od pondělí do pátku je v Klatovech. Tady chce poznat nejen nemocnici, ale i odpolední a večerní život a obyvatele města.

Proč jste se rozhodl ucházet o post ředitele Klatovské nemocnice?

Původně jsem se ucházel o post ředitele Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, to bylo v době, kdy jsem končil v Českých aeroliniích a chtěl jsem tu zúročit svoje zkušenosti. Ve výběrovém řízení byl vybrán někdo jiný, ale následně jsem byl osloven vedením Plzeňského kraje, zda bych se nechtěl podílet na pomoci v krizovém řízení Klatovské nemocnice. Nabídku jsem jako krizový manažer přijal, kontraktmámdo vypsání výběrového řízení na ředitele, které musí být nejpozději do konce letošního roku. Do výběrového řízení se zřejmě přihlásím, záležet ale bude na tom, jak se vše vyvine.

Vraťme se na začátek. Když jste nastupoval do funkce, objevila se kritika, že jste dříve působil například v drůbežářských závodech na Slovensku či v Českých aeroliniích, což podle některých není právě vhodná kvalifikace pro působení na postu šéfa zdravotnického zařízení, které je svým způsobem specifické.

Tyto názory jsem slyšel a jsou to názory lidí, kteří si nic takového nezkusili. Vím, že se vámi uváděné informace objevily na internetu, ale autor článku tam spletl celou řadu věcí. Je tam řada nesmyslů, například rozhodně nejsem absolvent Vysoké válečné školy v Kyjevě, ale vystudoval jsem Vysokou školu technickou v Košicích a postgraduál v Žilině a dokonce jsem nikdy nebyl v Rusku. Řídil jsem drůbežářský podnik v krizi, o toměpožádala banka, která tam měla nadpoloviční podíl a chtěla podnik připravit na restrukturalizaci a prodej.V aeroliniích jsem působil osm let.

Přejděme nyní k aktuální situaci v Klatovské nemocnici. Kolik lékařů vzalo zpět výpovědi a čím to zdůvodnili? Abude po 1. březnu zajištěna lékařská péče, jako tomu bylo před protestní akcí?

Když jsem nastupoval, bylo tu podaných čtyřicet výpovědí. Kdyby to tak dopadlo, byla by nemocnice totálně paralyzována. Plzeňský kraj poté udělal spoustu opatření, která směřovala k eliminaci tohoto krizového stavu.Námšlo o to, aby v Klatovech zůstaly záchytné body, to znamená zajistit chirurgickou a interní ambulanci. Gynekologickou jsme nemohli, neboť výpověď dali komplet všichni. A potřebovali jsme ARO. Po mém nástupu během deseti dnů stáhli výpovědi tři internisti, šéf neurologie, primář patologie, stáhl ji oční lékař. Pak na základě dohody ji stáhli ještě tři primáři klíčových oddělení, ARO, chirurgie a gynekologie . Takže i kdyby jednání nedopadla tak, jak dopadla, měli jsme v Klatovech plně zajištěnou interní ambulanci a chirurgickou s odvozem na Bory. Pak jsme se dohodli na denní ambulanci na gynekologii. Dostali jsme se tak až na číslo třicet. I nadále jsme jednali s Lékařským odborovým klubem a já všem garantoval, že budou přijati zpět. V pondělí oficiálně vzali všichni výpovědi zpět až na jednu lékařku, která by ji stejně nestáhla, protože následuje manžela do zahraničí.

Řekl jste, že jste garantoval návrat všem. Na druhou stranu ale zazněly názory, že právě nyní by byla optimální chvíle oddělit zrno od plev a nevzít zpět lékaře, kteří neodvádějí takovou práci, jakou by měli.

Dá se to považovat za jednu z dobrých možností, ale vidíte, co to udělalo v Uherském Hradišti, kde s tím stále bojují. Pokud tu nejsou kvalitní lidé, nemůžeme situaci využít k vyřešení těchto problémů. S tím se musíme popasovat případ od případu a vyřešit to osobně. Udělat to nyní, ohrozili bychom vše. Pokud takové případy nastanou, musíme mít sílu to vyřešit.

Pokud tedy zjistíte, že některý lékař neodvádí výkony, jaké má, tak v nemocnici skončí? Nebudete lékaře držet jen proto, že je jich nedostatek a těžko se za ně hledají náhrady?

To máte velkou pravdu, zjišťuji, že dostat lékaře do Klatov není jednoduché. Ale k vaší otázce. Existují určité stupně sankcí a je nutné všechny využít. Jsou od důtky až po ukončení pracovního poměru.Vnímám negativní ohlasy na tuto nemocnici a to musíme změnit. Chystá se přechod do nové nemocnice a mymusíme zajistit, že lidé budou mít stoprocentní zdravotní péči.

Kolik dostanou lékaři v průměru přidáno v Klatovech a jak na tom bude ostatní zdravotnický personál?

Počítáme s tím, že dodržíme to, co bylo dohodnuto, tedy pět tisíc, šest a půl tisíce a osm tisíc korun. Zda to ale tak skutečně bude, záleží na tom, kolik dostaneme, protože ten mechanismus není úplně jasný. To se musí rozhodnout v nejbližších dnech.

Kolik je v Klatovské nemocnici nyní průměrný plat lékaře?

Je to strašně zkreslující, neboť není úplně ideální počet lékařů a na základě toho dost slouží. Ale řeknuvámto. Lékaři mají průměrnou mzdu se všemi službami 51 tisíc korun. Mnozí lékaři si stěžují, že jsou velmi vytíženi, mají hodně služeb, ale na druhou stranu mají mnozí své soukromé aktivity, jimž věnují poměrně velké množství času.

Myslíte si, že je to v pořádku? Že lékař může plnohodnotně sloužit v nemocnici a ještě se věnovat své soukromé ordinaci?

To je dobrá otázka. Otázkou ale je, jak to můžememomentálně změnit. Já nejsem odpůrce soukromého byznysu, dělal jsem ho deset let. Pokud ho chce někdo dělat pořádně, musímuten čas obětovat. Otázkou pak samozřejmě je, jak je připraven k řádné práci. Jednou otázkou ale je ambulantní činnost a druhou je přístup k nemocnici. Není vše proti všemu. Když někdomá soukromou praxi, tak to neznamená, že okrádá nemocnici.
Když udělá ambulanci a poté pacientovi zajistí ošetření v nemocnici, tak to není až tak tragické. Horší je, když náš zaměstnanec dělá soukromě ambulantní činnost a ty lidi posílá jinam, například do Plzně nebo do Sušice. To už je zlé. Tím se budeme zabývat.

Pověst Klatovské nemocnice se stále zhoršuje. Co uděláte pro to, aby se zlepšila, aby lékaři znovu měli renomé, jaké dříve mívali?

Vprvní řadě je třeba zlepšit komunikaci, zajistit dostatek informací na všechny strany. Chceme komunikovat, komunikovat, komunikovat.
Mezi sebou, s lidmi, budeme dělat tiskové konference. Budu se pravidelně setkávat se starostou, umožníme návštěvu zastupitelům přímo v nemocnici a já naopak půjdu mezi ně a podobně.

Klatovská nemocnice je ve velké ztrátě, jde o desítky milionů za rok. Co se s tím dá dělat?

Zastavit nárůst ztráty, to je jeden z hlavních úkolů kromě stabilizace personálního stavu a přechodu do nové nemocnice. Plzeňský kraj jako zřizovatel neprezentuje svoje nemocnice jako zařízení, která mají produkovat zisk.Na to nejsou. Účelem je zajistit zdravotní péči a její dostupnost. Musíme udělat několik základních věcí. Zastavit ztrátu jako takovou, dále musíme říci, jak zlikvidujeme ztráty z minulosti a jak uspoříme náklady. Uspoření nákladů ale neřeší problém, především potřebujeme zvýšit úhrady od pojišťoven. S těmi začínáme jednat a musíme zajistit věci, kterénámbyly slibovány a stále nejsou. Musíme zajistit například lůžka následné péče. My nabídneme, že po přechodu uspoříme osmdesát lůžek, ale chceme například třicet lůžek následné péče. To je jedna z možností, jak ekonomicky získat. Máme tu i několik výkonů, kteréumímeprodukovat ve větším rozsahu.
Například operace na očním oddělení, kde je excelentní primářka. Zkusíme vybojovat více operací, protože jejich počet je limitovaný a více nedostaneme zaplaceno. Bavit se budeme i o dalších věcech, které by vylepšily příjmy a zároveň zlepšily renomé. To vše je spojené s dostatkem kvalitních lékařů, musíme je sem dostat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?