Muzeum ošetřovatelství získává prestiž v celé ČR

6. 5. 2013 7:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Unikátní Muzeum ošetřovatelství ve Slezské nemocnici už získalo proslulost po republice. Dokladem toho je návštěva vedoucí oddělení ošetřovatelství, dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací Ministerstva zdravotnictví ČR Aleny Šmídové. Před několika dny si ho přijela prohlédnout v doprovodu jedné z prvních autorek moderních učebnic ošetřovatelství Marie Rozsypalové.


Průvodcovské úlohy se ujala náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a autorka celého projektu Lenka Hanková. „Naše muzeum jsem představila v Praze na poradě a vzbudilo velký zájem. Doktorka Rozsypalová k tomu řekla, že vybudování takového muzea je její nesplněný životní sen, a proto nám moc fandí,“ říká Lenka Hanková.

Návštěvnice si prohlédly celou expozici a kromě dobových učebnic je zaujala například gumové pomůcka pro bránění úniku moči, o které sice slyšely, ale dosud ji ve skutečnosti neviděly. Ocenily, že muzeum není mrtvým prostorem, ale že se stále vyvíjí a těší velkému zájmu. Jen v návštěvní knize je za rok od otevření podepsáno zhruba tisíc návštěvníků a hlásí se další a další skupiny.

„Budeme se snažit doplňovat exponáty o další kousky. Pokud mají Opavané nebo jejich známí doma ještě nějaké pomůcky pro práci sester do roku 1948, budeme rádi, pokud nám je věnují,“ dodává Lenka Hanková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?