Čeští muži si chtějí na jídle především pochutnat, ženy se naopak soustřeďují na vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Z průzkumu agentury Ogilvy vyplynulo, že 57 procent českých mužů je připraveno pochutnat si na každém pokrmu nehledě na informaci o možném negativním vlivu na jejich zdraví.
Nejlepší přehled o obsahu důležitých prvků v potravinách mají ženy ve věku 25 až 32 let. Podle průzkumu však i lidé, kteří se zajímají o obsah látek důležitých pro výživu v dané potravině, mají mezery ve znalostech.
Řada se jich mylně domnívá, že například vápník je jen v mléce a mléčných výrobcích. Prvek důležitý pro zdravé kosti však je i v brokolici a konzervovaných rybách, z nichž nebyly odstraněny kosti.
Podle průzkumu každý druhý muž při nákupu potravin vybírá, co mu chutná, každý pátý hledí na cenu a jen každý desátý i na prospěšnost pro organismus.
Naproti tomu mezi ženami vybírá podle chuti jen každá sedmá, stejný podíl žen přitom sleduje cenu a třetina řeší i náročnost kuchyňské přípravy. Celá polovina žen volí hlavně podle prospěšnosti potraviny pro zdraví.
Tři čtvrtiny mužů a 90 procent žen ví, že vápník je v mléčných výrobcích. V konzervovaných rybách s obsahem kostí ho předpokládá jen každý pátý muž a každá desátá žena.
ČTK