MV: Nápravu v proplácení poplatků slíbila zatím jen Vysočina

29. 1. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraj Vysočina přislíbil ministerstvu vnitra, že zjedná nápravu v proplácení zdravotnických poplatků. Zbývajících pět krajů z těch, které slíbily zjednat nápravu, se zatím nevyjádřilo.


Lhůtu na nápravu systému proplácení zdravotnických poplatků mají do pondělí, sdělila bez bližších podrobností Hana Malá z tiskového odboru ministerstva.

Šest krajů - Středočeský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Liberecký, Vysočina a Pardubický - přislíbilo začátkem ledna ministerstvu, že do konce měsíce znovu projednají proplácení poplatků. Pokud by nezjednaly nápravu, vnitro by s nimi zahájilo správní řízení.

Jak systém proplácení poplatků kraj Vysočina upravil, Malá nesdělila. „Kraje mají termín na nápravu do 31. ledna, to je neděle o půlnoci, takže během pondělí řekneme víc,“ uvedla.

Ministerstvo vnitra počátkem ledna také zahájilo správní řízení kvůli proplácení zdravotnických poplatků se čtyřmi kraji - Zlínským, Jihočeským, Ústeckým a Královéhradeckým. V uvedených čtyřech krajích je podle vnitra proplácení poplatků v rozporu se zákonem.

Regulační poplatky zavedl bývalý ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek. Systém byl od té doby upraven. Nyní se platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, pokud je lék levnější než 30 korun, za den v nemocnici 60 korun a za pohotovost 90 korun.

Osvobozeny jsou děti do 18 let. Snížil se jim navíc ochranný limit z 5000 korun na 2500 korun, stejně jako lidem nad 65 let.

ČSSD a KSČM se snaží ve sněmovně prosadit zrušení poplatků. Počátkem prosince uspěly v prvním čtení. Je ale pravděpodobné, že se jim úplné zrušení systému regulačních poplatků nepodaří schválit, nemají k tomu dostatek hlasů. Rath již dříve uvedl, že je připraven hledat kompromis a prosadit alespoň jejich částečné omezení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?