Mylan kupuje konkurenční King za 4 mld. USD

27. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Farmaceutická společnost Mylan Laboratories souhlasila s koupí problémového výrobce léků King Pharmaceuticals Inc. za čtyři miliardy USD. Mylan díky akvizici získá nové značky léků chráněných patenty. Doposud se firma soustředila na výrobu generik...


NEW YORK - Farmaceutická společnost Mylan Laboratories souhlasila s koupí problémového výrobce léků King Pharmaceuticals Inc. za čtyři miliardy USD. Mylan díky akvizici získá nové značky léků chráněných patenty. Doposud se firma soustředila na výrobu generických léků, tedy kopií léků, kterým vypršela patentová ochrana, uvedla ve včerejším prohlášení.

Akcionáři King získají podle dohody za každou svoji akcii 0,9 akcie Mylan. Dohoda ohodnocuje akcie King na 16,66 USD za akcii, což je o 61 procent více ve srovnání s páteční závěrečnou cenou, která činila 10,37 USD.

Akcie King se nyní obchodují v blízkosti 15měsíčního minima a jsou na hony vzdálené svému životnímu maximu z července 2001, které činilo 46,50 USD na akcii. Za propadem částečně stojí skutečnost, že americká Komise pro burzy a cenné papíry šetří praktiky firmy při stanovování cen, ale také pokles poptávky po některých lécích.

V květnu King oznámil, že čtvrtletní zisk skončil hluboko pod odhady analytiků. Současně uvedl, že mnohem horší než původně počítal bude i zisk za celý letošní rok, protože jeho odběratelé si vytvořili vysoké zásoby, a nyní proto omezili nákup léků.

Mylan patří mezi pionýry v odvětví generických léků, kde působí již od 60. let. V posledních letech se firmě daří stabilně zvyšovat zisk. V dlouhém období však na firmy číhá nebezpečí, protože konkurentů na trhu, kteří se snaží přijít včas s levnou kopií léku, jemuž skončí patentová ochrana, je na trhu hodně.

Za 12 měsíců do konce letošního března by příjmy nové kombinované společnosti činily tři miliardy USD. Celkem bude firma po spojení zaměstnávat 6000 osob, napsala agentura Reuters.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?