MZ: Ceník lékařů má vyjasnit, kdy si může zařízení říci o peníze

30. 5. 2012 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti si od 1. června budou moci připlatit za konkrétního lékaře na plánovanou péči, nikoli na akutní. Metodický návod ministerstva zdravotnictví, který umožňuje nemocnicím utvořit si ceníky, stanoví, že za primáře či přednostu může pacient dát nanejvýš 15.000, za ostatní lékaře nanejvýš 5000 korun.


Podle ministerstva má pokyn udělat jasno v platbách chránit pacienty před nátlakem zdravotnických zařízení, pokud by chtěla další příplatky. Když je ošetří jiný lékař, než si zaplatili, musí jim zařízení peníze vrátit.

„Pokyn zprůhledňuje vztah mezi pacientem a lékařem a jasně říká, kdy si zdravotnické zařízení nebo lékař mohou říci pacientovi o úhradu,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Ceník vymezuje pravidla v negativním smyslu, tedy co se nesmí. Ministerstvo předpokládá, že řada zdravotnických zařízení tuto možnost nebude vůbec zavádět.

Ceníky dnes ostře zkritizovala místopředsedkyně Senátu a Svazu pacientů Alena Gajdůšková (ČSSD). „Vyžadování plateb za výkon konkrétního lékaře je další pravicový extrém v praxi,“ sdělila ČTK.

Podle Gajdůškové je ceník znevýhodněním většiny lékařů, kteří budou pracovat pouze za plat. „A je i dehonestací těch špičkových, jejichž práce má vyšší cenu a kteří budou v tomto systému dělat bagatelní výkony za peníze místo náročných výkonů, které nemocní potřebují,“ uvedla.

Ministerstvo si naopak slibuje od zavedení ceníku vylepšení služeb pro pacienty a více peněz pro odměňování zdravotníků i nákup vybavení pro nemocnici. Z plateb tak budou mít užitek i pacienti, kteří si připlatit nemohou nebo nechtějí.

Ministerstvo předpokládá, že největší zájem bude o připlácení na porodníky. Už teď je v porodnicích připlácení časté, ceníkem dostane jasná pravidla.

Možnosti výběru lékaře budou pro pacienty omezeny kapacitami pracoviště, nesmí být překročeno únosné zatížení lékařů. Nemocnice musí ceník vyvěsit, měl by obsahovat jména lékařů, kteří mohou daný zákrok provádět.

Ceník měl být hotový už v březnu, zdržení vzniklo kvůli pochybnostem právníků. Připlácení za výběr lékaře je podle kritiků na hraně zákona. Prý je možná i protiprávní, protože tím budou omezeni neplatící pacienti.

Ministerstvo proto současně se stanovením cen trvá na tom, že pacient, který si připlatí, nesmí předběhnout na operaci toho, který si nepřiplatil a léčení nezbytně potřebuje.

Podle ministerstva je možnost platby za lékaře na úrovni možnosti připlácet si za lepší pokoj. Zákon tuto možnost exaktně neupravuje, po mnoho let praxe ale nikdy připlácení na pokoj nebylo zpochybněno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?