MZ chce zřizovat jen centra vysoce specializované péče

24. 10. 2012 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce zřizovat jen centra vysoce specializované péče, vše ostatní, tedy fakultní nemocnice a další odborná pracoviště, by mělo přejít na jiné zřizovatele, nebo se transformovat. ČTK to řekl legislativní náměstek Martin Plíšek.


Ministerstvo zřizuje devět fakultních nemocnic a několik dalších pracovišť, jako pražský Institut klinické a experimentální medicíny či brněnský Masarykův onkologický ústav. Celkem jsou to dvě desítky zařízení.

Plíšek uvedl, že podle zákona o zdravotních službách zůstává ministerstvu zásadní kompetence zřizovat pouze centra vysoce specializované péče. Nadále tedy bude mít odpovědnost za síť komplexních center, například onkologických či traumatologických.

Praha má zájem o Thomayerovu nemocnici, Bulovku, podolskou porodnici a bohnickou psychiatrickou léčebnu. O projektu bude příští týden jednat rada hlavního města a do konce listopadu by se jím mělo zabývat zastupitelstvo.

„Jsme připraveni jednat o budoucím statusu těchto čtyř zařízení a o jejich eventuálním převodu na hlavní město za podmínky, že to bude vůle Prahy projevená zastupitelstvem Prahy,“ potvrdil Plíšek.

Transformace dosavadní sítě začne u fakultních nemocnic, vláda koncem srpna schválila věcný záměr zákona, kterým se od roku 2014 mají změnit na nemocnice univerzitní. Mají být neziskové a mají být odstátněny, v zákoně má být pojistka proti jejich privatizaci.

Do řízení univerzitních nemocnic by neměli zasahovat politici, protože ředitele by už nejmenovalo ministerstvo, ale správní rada složená ze zástupců školy, státu a kraje. V dozorčí radě by byli zástupci státu, školy a nově i zaměstnanců.

Na transformaci se připravují také „nefakultní“ zařízení, společný projekt chystají Institut klinické a experimentální medicíny, Ústav hematologie a krevní transfúze, Psychiatrické centrum Praha a brněnský Masarykův onkologický ústav. Plánují přeměnu na národní vědeckovýzkumná centra zřizovaná samostatným zákonem, která poskytují také léčbu. Také šéfy těchto pracovišť už by nejmenovalo ministerstvo, ale jejich správní rady. Plán podporuje ministerstvo.

Další přímo řízené organizace, které nepředloží žádný transformační projekt, by zůstaly ve správě a zřizovatelství ministerstev.

Ministerstvo podle Plíška předpokládá, že nejen Praha, ale i další kraje budou mít zájem stát se zřizovateli některých nemocnic a ústavů, které dosud zřizuje ministerstvo. „Ve vztahu k odborným ústavům a léčebnám jsme v krajích připraveni o tom jednat,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?